522
O Τεντόγλου σε προσπάθειά του στον μεγάλο τελικό του μήκους | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Θρύλος! Χρυσός ολυμπιονίκης στο μήκος ο Τεντόγλου

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 06:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/08/2021, 09:25
O Τεντόγλου σε προσπάθειά του στον μεγάλο τελικό του μήκους
| REUTERS/Kai Pfaffenbach

Θρύλος! Χρυσός ολυμπιονίκης στο μήκος ο Τεντόγλου

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 06:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/08/2021, 09:25

Μέχρι να απογειωθεί για το τελευταίο του, έκτο, άλμα, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν εκτός βάθρου στο άλμα εις μήκος. Όταν προσγειώθηκε, στα 8,41 μ., ο έλληνας πρωταθλητής ήταν χρυσός ολυμπιονίκης! Ένας θρίαμβος για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, ένα χρυσό μετάλλιο στους άνδρες που είχε να έρθει από το Σίδνεϊ και την εκπληκτική εκείνη κούρσα του Κώστα Κεντέρη· άλλες εποχές.

Το χρυσό του 23χρονου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) είναι το δεύτερο χρυσό για τη χώρα μας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από αυτό του κωπηλάτη Στέφανου Ντούσκου.

O Τεντόγλου πανηγυρίζει με τη γαλανόλευκη (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Δεν ήταν ο πιο σπουδαίος τελικός μήκους που έχουμε δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά σίγουρα ήταν ο πιο δραματικός. Το χρυσό μετάλλιο ήρθε μετά από έναν αγώνα-θρίλερ.

Ο Τεντόγλου ξεκίνησε τις προσπάθειές του με άλμα στα 8,11 μ., ωστόσο στη συνέχεια είχε δύο άκυρες προσπάθειες, με συνέπεια να δει σιγά σιγά άλλους σπουδαίους να τον προσπερνούν.

Πριν το τελευταίο του άλμα ήταν τέταρτος, αφού είχε 8,10 μ. στην τέταρτη προσπάθεια και 8,15 μ. στην πέμπτη –αυτό σήμαινε ότι οι δύο σπουδαίοι Κουβανοί (Ετσεβερία και Μασό) παρέμεναν επικεφαλής, ενώ στο τελευταίο του άλμα και ο Ισπανός Κάθερες, με 8,18 μ. είχε μόλις περάσει τρίτος και φαινόταν να «κλέβει» ακόμα και το χάλκινο από τον Ελληνα.

Το τελευταίο όμως άλμα του Τεντόγλου ήταν και το καθοριστικό: 8,41 μ.· χρυσό μετάλλιο!

Πίσω του στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία, ο οποίος είχε επίσης 8,41 μ. αλλά χειρότερη δεύτερη επίδοση (8,09 μ.) ενώ τρίτος ήταν ο επίσης Κουβανός Μάικελ Ντεμέτριο Μασό (8,21 μ.).

Ο Τεντόγλου με τον Ετσεβερία μετά τον αγώνα (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Και οι δύο κουβανοί αθλητές δεν πραγματοποίησαν τη τελευταία τους προσπάθεια, μετά δηλαδή το άλμα του Τεντόγλου, καθώς είχαν προβλήματα τραυματισμών.

Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει (REUTERS/Andrew Boyers)

«Δεν το περίμενα να κερδίσω με αυτό το τρόπο. Σήμερα ήμουν τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες μου, ήταν χάλια», είπε μετά τη νίκη του ο Μίλτος Τεντόγλου για να συνεχίσει:

«Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο Κουβάνο που η αλήθεια είναι πως ήταν καλύτερος από εμένα σήμερα. Στην τελευταία μου προσπάθεια προσπάθησα να κάνω ένα απλό… αλματάκι, απ’ αυτά που έχω συνηθίσει να κάνω. Στις προηγούμενες μάλλον το σκεφτόμουν περισσότερο και δεν μπορούσα να το βρω».

Λίγο αργότερα ακολούθησε και η τελετή απονομή των μεταλλίων και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Η επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου έφερε και τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ανάρτησή της σημείωσε:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε από την πλευρά του:

Και η Φώφη Γεννηματά, επίσης με ανάρτηση στα social media, σχολίασε:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...