1239
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια στον Λευκό Οίκο. Πλέον σε καραντίνα | REUTERS/Carlos Barria/File Picture

Θετικοί στον κορονοϊό Τραμπ και Μελάνια – Τι θα συμβεί με τις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 07:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2020,16:15
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια στον Λευκό Οίκο. Πλέον σε καραντίνα
|REUTERS/Carlos Barria/File Picture

Θετικοί στον κορονοϊό Τραμπ και Μελάνια – Τι θα συμβεί με τις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 07:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2020,16:15

Κάρμα; Εδώ και μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά χλεύαζε όσους προειδοποιούσαν για τη μεταδοτικότητα και τους κινδύνους του κορονοϊού. Χλεύαζε τους επιστήμονες, χλεύαζε τους πολίτες που ανησυχούσαν, χλεύασε ακόμα και τον Τζο Μπάιντεν στο τελευταίο debate, επειδή προσέχει και φοράει συνεχώς μάσκα. Και όλα αυτά μολονότι, μήνες τώρα, τον «τριγύριζε» ο ιός, καθώς γινόταν γνωστό ότι άνθρωποι που εργάζονται στον Λευκό Οίκο, αν και όχι πολύ κοντά στον ίδιο τον πρόεδρο, βρίσκονταν θετικοί στην Covid-19. Τελικά έφτασε και για τον ίδιο η ώρα της καραντίνας, καθώς ο 74χρονος Τραμπ και η 50χρονη σύζυγός του, Μελάνια, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε μια εξέλιξη που δυναμιτίζει μια ήδη επεισοδιακή προεκλογική εκστρατεία, μόλις 32 ημέρες πριν από τις κάλπες.

Τι θα γίνει τώρα με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου; Ολες οι προεκλογικές εκδηλώσεις του Τραμπ –αυτές στις οποίες ήθελε να παρουσιάζεται ατρόμητος χωρίς να φορά μάσκα, γεμίζοντας κλειστούς χώρους με αρνητές της επιστήμης οπαδούς του– ακυρώνονται για το επόμενο διάστημα (με πρώτες αυτές στις swing states Φλόριντα και Ουισκόνσιν) ενώ και το δεύτερο debate της 15 Οκτωβρίου τίθεται εν αμφιβόλω. Με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, ο Τραμπ ήλπιζε ότι με την πληθωρική παρουσία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις θα ανέτρεπε το κλίμα, αλλά τώρα αναγκάζεται να διεξάγει την εκστρατεία του κλεισμένος μέσα.

Δεν είναι όλα εναντίον του βέβαια. Το BBC υπενθύμισε ότι σε στιγμές κρίσης οι Αμερικανοί σπεύδουν να συστρατευτούν με τον πρόεδρό τους, ωστόσο αυτός  ο πρόεδρος τώρα καλείται να απαντήσει σε δύσκολα και δυσάρεστα ερωτήματα, όπως το γιατί είχε τόσο ανεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στην επιδημία και πώς μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα έλεγε στους πολίτες να μην ανησυχούν πολύ για την Covid-19 επειδή «ουσιαστικά δεν πλήττει κανέναν», εκτός από τους ηλικιωμένους και όσους έχουν καρδιακά νοσήματα. Αν αναρρώσει, θα μπορεί να λέει ότι νίκησε και τον κορονοϊό. Oμως, σε ηλικία 74 ετών και όντας υπέρβαρος, το «αν» έχει κάποιο μέγεθος.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που μολύνεται από κορονοϊό –είχαν προηγηθεί ο φίλος του ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, πρόεδρος της Βραζιλίας και βεβαίως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος είχε νοσηλευτεί και στην Εντατική τον περασμένο Απρίλιο (εδώ)– όμως είναι ο πιο ηλικιωμένος και με την πιο ταλαιπωρημένη υγεία. Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει αναβολή εκλογών.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι η πολυσυζητημένη διαδικασία στη Γερουσία για την υποψηφιότητα της Εϊμι Μπάρετ ως νέου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η δικαστής είχε βρεθεί στο πλευρό του Τραμπ την περασμένη Κυριακή, πιθανότητα προτού προσβληθεί από τον κορονοϊό, όμως πιο πρόσφατα ο Τραμπ είχε συναντήσει τον Μιτς ΜακΚόνελ, τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, προκειμένου να δρομολογήσουν την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία για τη διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Η ανησυχία για το πόσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στα ενδότερα του Λευκού Οίκου είναι διάχυτη, καθώς λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς του ίδιου του προέδρου, τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν ήταν και τόσο δημοφιλή. Ο Τραμπ γνωστοποίησε με μήνυμά του στο Twitter ότι τέθηκε σε καραντίνα, όπως και η σύζυγός του Μελάνια, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και ήδη παρουσίαζε συμπτώματα. Πρόκειται για τη στενή του σύμβουλο Χόουπ Χικς, η οποία τον ακολουθεί παντού.

«Σήμερα τόσο εγώ όσο και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ διαγνωστήκαμε θετικοί στον κορονοϊό και θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία ανάρρωσης», έγραψε στο Τwitter o αμερικανός πρόεδρος.

«Θα το ξεπεράσουμε ΜΑΖΙ», πρόσθεσε για μια κατάσταση που έχουν βιώσει εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, περισσότεροι ίσως από όσοι θα έπρεπε αν είχε επιμείνει περισσότερο στη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

O πρόεδρος «είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ. Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανάρρωσής του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά, ωστόσο πολλά από τα ταξίδια του ακυρώθηκαν.

H ανακοίνωση του γιατρού του Λευκού Οίκου για το προεδρικό ζεύγος (The White House/Handout via Reuters)

Νωρίτερα είχε διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό η σύμβουλός του, Χόουπ Χικς. Πηγή κοντά στην Χόουπ Χικς που επικαλείται το CNN ανέφερε ότι η σύμβουλος του Τραμπ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα με πόνους και κόπωση.

Οπως όμως ανέφερε το Politico, λίγα άτομα στον Λευκό Οίκο γνώριζαν ως το απόγευμα της Πέμπτης ότι η Χικς είχε διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό νωρίτερα το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι η Δυτική Πτέρυγα λειτουργούσε χωρίς συναγερμό για κορονοϊού επί ώρες, προτού γίνει γνωστή η ασθένεια της Χικς και έπειτα η καραντίνα του προεδρικού ζεύγους.

Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περί τα 7,2 εκατ. κρούσματα (περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού) και πάνω από 200.000 θάνατοι, τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει σε απομόνωση στον Λευκό Οίκο όπου και θα συνεχίσει να εργάζεται. Βάσει πρωτοκόλλου, όπου δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ένας θρησκόληπτος υπερσυντηρητικός πολιτικός από την Ιντιάνα. Αν δεν μπορεί ούτε ο Πενς (π.χ. έχει και αυτός μολυνθεί από κορονοϊό), τότε αναλαμβάνει η Νάνσι Πελόζι, σημαίνουσα φιγούρα των Δημοκρατικών, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε περίπτωση που ούτε η 80χρονη Πελόζι μπορεί, τότε χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο 87ετής αντιπρόεδρος της Γερουσίας, ο Τσακ Γκράσλι και έπειτα ο υπουργός Εξωτερικών, ο γνωστός μας Μάικ Πομπέο.

Από τον Λευκό Οίκο είπαν ότι ούτε ο πρόεδρος, ούτε η Μελάνια εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας, ωστόσο οι New York Times σημείωσαν ότι ο Τραμπ υποφέρει από ελαφρά συμπτώματα κρυολογήματος, ενώ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια δείπνου με χρηματοδότες της καμπάνιας του στο Νιου Τζέρσεϊ, έδειχνε πολύ κουρασμένος.

Η φωνή του ακουγόταν κάπως τραχιά σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, έγραψε στο Twitter η δημοσιογράφος των New York Times Μάγκι Χάμπερμαν, αλλά οι παριστάμενοι το προσπέρασαν, αποδίδοντας το στην κόπωση της προεκλογικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ υποβάλλεται συχνά (αλλά άγνωστο πόσο συχνά) σε τεστ για τον κορονοϊό. Οι συνεργάτες του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, όπως και οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του ή ταξιδεύουν μαζί του.

Η Χόουπ Χικς κατά το ταξίδι του Τραμπ στη Μινεσότα την Τετάρτη, όταν κατά πάσα πιθανότητα και η ίδια ήταν μολυσμένη | REUTERS/Leah Millis

Η Χόουπ Χικς επέβαινε στο «Air Force One», το προεδρικό αεροσκάφος όταν ο Τραμπ πήγε την Τρίτη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο debate με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν. Συνταξίδεψε επίσης με τον Τραμπ την Τετάρτη στη Μινεσότα, όπου ο πρόεδρος εκφώνησε την κεντρική ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.

O Τραμπ διακρίνεται στη συγκέντρωση στη Μινεσότα την Τετάρτη. Πλήθος οπαδών του, φυσικά χωρίς μάσκα (Reuters)

Μάλιστα τα πλάνα από την τηλεόραση δείχνουν την Χικς να μη φορά μάσκα, όπως και κανείς άλλος στο αεροπλάνο, γεγονός που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι όλο το επιτελείο του προέδρου έχει εκτεθεί στον φονικό ιό.

Η 31χρονη Χικς, η οποία είχε ενταχθεί από πολύ νωρίς στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ανήκει στον στενότερο κύκλο του προέδρου. Ανέλαβε την περίοπτη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Τραμπ, αλλά παραιτήθηκε για ένα διάστημα και εντάχθηκε στον όμιλο Fox, στον οποίο ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Κάνει σπανίως δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά λέγεται ότι διαθέτει μεγάλη επιρροή στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...