494
Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούν στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019 | Reuters

Οσο ο Κιμ έγραφε γράμματα αγάπης στον Τραμπ, η Βόρεια Κορέα κατασκεύαζε νέα πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 22:06
Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούν στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019
|Reuters

Οσο ο Κιμ έγραφε γράμματα αγάπης στον Τραμπ, η Βόρεια Κορέα κατασκεύαζε νέα πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 22:06

Ενα από τα πολλά παράδοξα της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι και η συχνή αλληλογραφία του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία αποκάλυψε ο Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του «Οργή».

Μέχρι και με χολιγουντιανό ρομάντζο παρομοίασε τη σχέση τους ο Κιμ. Ομως, παρόλο που τα «γλυκόλογα» ανάμεσα στους δύο άντρες έδιναν και έπαιρναν, η Βόρεια Κορέα δεν παραιτήθηκε ποτέ από το σχέδιό της να χτίσει ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο συνέχισε να εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια.

Η μόνη διαφορά, γράφει η Washington Post, είναι ότι αυτή τη φορά δεν το διαφήμιζε, κάνοντας δοκιμές, και έτσι βοήθησε τον Τραμπ να αποφύγει την κακή δημοσιότητα.

Οσο ο Κιμ υπαγόρευε τις επιστολές αγάπης προς τον αμερικανό πρόεδρο, σε έξι βάσεις της Βόρειας Κορέας, φορτηγά μετέφεραν μπάζα από υπόγεια έργα, καθώς οι εργάτες έχτιζαν ένα λαβυρινθώδες δίκτυο από σήραγγες και καταφύγια, ώστε να μετακινούνται ευκολότερα τα όπλα από σημείο σε σημείο. Νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, νέα κτίρια προστέθηκαν σε ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα για την επεξεργασία ουρανίου για 15  νέες πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με τα στοιχεία αμερικανικών και νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Τα έργα αυτά είναι ενδεικτικά του νέου μοτίβου που παρατήρησαν οι αναλυτές μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής Τραμπ – Κιμ, το 2018.

Η Βόρεια Κορέα διέκοψε τις προκλητικές δοκιμές των όπλων της, αλλά δεν σταμάτησε να τα κατασκευάζει. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί, αυτό το διάστημα, κατάφερε να τα κρύψει καλύτερα και να τα προστατέψει από μελλοντικές επιθέσεις.

Η διακοπή των δοκιμών αποδείχθηκε θετική και για τους δύο ηγέτες παρά την αποτυχία του σχεδίου των ΗΠΑ, που ζητούν αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα τη διακοπή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ μπορεί να καυχιέται ότι κατάφερε χάρη στην πολιτική του να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, παρόλο που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του παραδέχονται ότι στο διάστημα αυτό, η Βόρεια Κορέα δεν κατέστρεψε κανένα της όπλο ούτε κάποια εγκατάσταση.

Οσον αφορά τον Κιμ, κατάφερε να βρει τρόπους να συνεχίσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σταματήσει να χτίζει νέα πυρηνικά όπλα ή να αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα. Απλά, δεν τα διαφημίζει πια», είπε χαρακτηριστικά στην Post ο Τζέφρι Λιούις, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ασίας στο Κέντρο Ερευνών για τα Πυρηνικά Οπλα, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Ως αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά την αντισυμβατική προσέγγιση του Τραμπ στη σχέση των δύο χωρών, η Βόρεια Κορέα είναι καλύτερα εξοπλισμένη, με μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο διάσπαρτο σε πολλά καταφύγια και έχει αυξήσει την προστασία τους από ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Παράλληλα, ο Κιμ έχει αποκτήσει μία πρωτοφανή στενή σχέση με έναν αμερικανό πρόεδρο, όπως μαρτυρούν και τα δεκάδες γράμματα που δημοσίευσε ο Γούντγουορντ.

Κάποιοι ειδικοί διακρίνουν σημάδια ότι ο Κιμ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τη διπλωματία και ετοιμάζεται για πιο επιθετική συμπεριφορά. Δεν πιστεύουν όμως, ότι θα κάνει κάτι πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου για να μη βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ, τον οποίο προτιμά για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...