433
Μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από φωτιές που εξακολούθησαν να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια στη Σιβηρία | Reuters

Οι φωτιές-«ζόμπι» που σιγοκαίνε τη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 21:40
Μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από φωτιές που εξακολούθησαν να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια στη Σιβηρία
|Reuters

Οι φωτιές-«ζόμπι» που σιγοκαίνε τη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 21:40

Εξοπλισμένος με ένα φτυάρι, ο Γκριγκόρι Κούκσιν, μέσα σε ένα δάσος στα βάθη της Σιβηρίας, προσπαθεί μαζί με μερικούς ακόμη ανθρώπους να σβήσει μια «απέθαντη» πυρκαγιά.

Μια φωτιά-«ζόμπι» που εξακολουθεί να σιγοκαίει στην περιοχή, ίσως και από το 2019.

Μαζί με μια μικρή ομάδα εθελοντών πυροσβεστών, ο Κούκσιν μάχεται να σβήσει μια υπόγεια, ανθεκτική φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται ακόμη και μέσα στον χειμώνα, ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα στη Ρωσία.

«Αυτές είναι υπόγειες φωτιές-“ζόμπι” που υπάρχουν από παλιά», δήλωσε ο 40χρονος επικεφαλής της μονάδας πυρόσβεσης της ρωσικής Greenpeace.

Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά σε ένα έλος με τσουκνίδες, θάμνους, έλατα και πεύκα και αποτελεί μέρος του φυσικού καταφυγίου Σουζούνσκι, που βρίσκεται σε απόσταση δυόμισι ωρών με το ΙΧ νότια της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, του Νοβοσιμπίρσκ.

Η μαλακή επιφάνεια του έλους αποτελείται από τύρφη, ένα οργανικό καύσιμο, ουσιαστικά ορυκτό άνθρακα, ο οποίος σχηματίζεται στο υπέδαφος ενός υγρού περιβάλλοντος, από την αργή αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται υπό συνθήκες υγρασίας.

«Αυτή η φωτιά μπορεί να υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια», εκτιμάει ο ίδιος.

«Αλλά μια τύρφη δεν πιάνει ποτέ φωτιά από μόνη της. Ο άνθρωπος είναι πάντα υπεύθυνος», καταλήγει με νόημα ο Κούκσιν, υπονοώντας ότι ακόμη και ένα αποτσίγαρο είναι αρκετό για να ξεκινήσει μια φωτιά που θα πάρει χρόνια για να σβήσει.

Και είναι αλήθεια ότι η σιβηριανή τούνδρα έχει περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν για όλο το καλοκαίρι την αχανή έκταση προκάλεσαν την έκλυση ποσοστού ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus.

Βασιζόμενη σε παρατηρήσεις από δορυφόρο, η Copernicus εκτίμησε σε 244 μεγατόνους το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα στον Αρκτικό Κύκλο από τις πυρκαγιές που μαίνονταν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Αυγούστου, έναντι 181 μεγατόνων όλο το 2019.

Στις περιοχές της Σιβηρίας εκτός Αρκτικού Κύκλου εκλύθηκαν από τις πυρκαγιές 540 μεγάτονοι διοξειδίου του άνθρακα από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.

Οι πυρκαγιές ευνοήθηκαν επίσης από τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή, οι οποίες ξεπέρασαν κατά περισσότερους από 5 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο της εποχής.

Ο καύσωνας δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών αυτών που κατέστρεψαν τα τεράστια δάση της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την Copernicus, κάποιες πυρκαγιές ενδέχεται να πυροδοτήθηκαν και από τις φωτιές-«ζόμπι», οι οποίες εξακολούθησαν να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια μετά τις πυρκαγιές του 2019.

Οπως και να ’χει, οι «απέθαντες φωτιές» αποτελούν ακόμη μια απόδειξη περί κλιματικής αλλαγής που δεν μπορεί κανείς μας να αγνοήσει.

Τα σημεία με τις φωτιές-«ζόμπι» σε αεροφωτογραφία του περασμένου Ιουλίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...