198
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, οι μηχανές στο Κουτσόχερο Λάρισας δουλεύουν πυρετωδώς για να περισώσουν όσα δημητριακά μπορούν να γλιτώσουν | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλία: Καταστράφηκε το 22% της αγροτικής παραγωγής της χώρας!

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:06
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, οι μηχανές στο Κουτσόχερο Λάρισας δουλεύουν πυρετωδώς για να περισώσουν όσα δημητριακά μπορούν να γλιτώσουν
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλία: Καταστράφηκε το 22% της αγροτικής παραγωγής της χώρας!

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:06

To οικονομικό αποτύπωμα, μια πρώτη εκτίμηση έστω, από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel στον Θεσσαλικό Κάμπο, περιέγραψε αδρομερώς την Παρασκευή ο Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία καταστράφηκε περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας –και αυτό ενώ η αγορά ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην προσφορά, με την ακρίβεια να χτυπά άγρια τα νοικοκυριά.

Ο ίδιος, όμως, έδωσε μια ακόμα πιο ζοφερή εικόνα, καθώς προειδοποίησε ότι τα χωράφια όπου έχει γίνει εναπόθεση λάσπης θα αργήσουν πάρα πολύ να φιλοξενήσουν καλλιέργειες.

Ο Θεσσαλικός Κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα, προειδοποίησε ο ίδιος.

Πολλά χωράφια βρίσκονται πια κάτω από το νερό (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν οργανικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...