246
Τα Γλυπτά που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο | Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Θέση υπέρ της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πήρε η Washington Post

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 18:50
Τα Γλυπτά που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο
|Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Θέση υπέρ της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πήρε η Washington Post

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 18:50

Με άρθρο της με τίτλο «Βρετανία, να επιστρέψεις στη θεά Ιριδα το σώμα της», η εφημερίδα Washington Post τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία της Αγγλίας.

Αναφερόμενη στις διαφορετικές απόψεις Ελλήνων και Βρετανών για τα γλυπτά, η συντάκτρια του άρθρου, Μόλι Ρόμπερτς, τονίζει ότι το αίτημα επιστροφής έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Ελγιν, και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ως Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να “αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές”. Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει, περίπου, 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετώπες, και 247 πόδια (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου από τον Παρθενώνα για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία» αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι καιροί όμως άλλαξαν και αυτό που θεωρούνταν πιο δικαιολογημένο τότε, σήμερα θεωρείται ευρέως ως μια ασυνείδητη πράξη».

Σε μία έμμεση αναφορά στο Brexit, και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, η συντάκτρια του άρθρου διερωτάται: «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» και σημειώνει: «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, και ποιοι παρά οι Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτό;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News