430
Ενα μέρος των Ελγίνειων Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο | Reuters

Bloomberg: Η ΕΕ βάζει τα Ελγίνεια στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:41
Ενα μέρος των Ελγίνειων Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο
|Reuters

Bloomberg: Η ΕΕ βάζει τα Ελγίνεια στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:41

Η ΕΕ σκέφτεται να ζητήσει από τη Βρετανία να ασχοληθεί με το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ως όρο για τη συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit.

Έπειτα από μια σειρά συζητήσεων ανάμεσα στους διπλωμάτες της ΕΕ, η Ένωση πρόσθεσε στο προσχέδιο για τη διαπραγμάτευση την ανάγκη να «συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, ένας υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι «η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι όρος για μια συμφωνία» και υποστήριξε ότι «η αναφορά δεν είναι για αυτά».

Το έγγραφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Η κίνηση αυτή δείχνει το πώς οι 27 της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν τα δικά τους παράπονα στη συμφωνία για το εμπόριο με τη Βρετανία.

Τέλος, μετά το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, το έγγραφο περιλαμβάνει νέα προσθήκη, που αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν στόχο τη συνεργασία στα διεθνή φόρα για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την αντίδραση σε περιπτώσεις εμφάνισης απειλών για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει το προσχέδιο.

Βρετανία: Δεν τίθεται προς συζήτηση

Αρνητική στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, επί Brexit, εμφανίστηκε η βρετανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπός της τόνισε, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε στον Τύπο, πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στη «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».

Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...