370
Ελεγχος και επιβεβαίωση μέσω SMS στην παραλία της Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θες να βγεις έξω; Γιατί το SMS στο 13033 είναι ο πιο εύκολος -και ασφαλής- τρόπος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 12:26
Ελεγχος και επιβεβαίωση μέσω SMS στην παραλία της Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θες να βγεις έξω; Γιατί το SMS στο 13033 είναι ο πιο εύκολος -και ασφαλής- τρόπος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 12:26

Η πύλη forma.gov.gr για την εκτύπωση των ειδικών εγγράφων μετακίνησης λόγω κορονοϊού άνοιξε για τους πολίτες, αν και οι πρώτες άδειες το πρωί της Δευτέρας ήταν χάριν ευκολίας… χειρόγραφες και υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον χρήστη. Αλλωστε από την ΕΛ.ΑΣ. άφησαν λίγες ώρες προτού αρχίσουν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 150 ευρώ.

Εκτός όμως από εκείνους που καλούνται να χρησιμοποιήσουν βεβαίωση τύπου Α (για τη μετακίνηση των εργαζομένων) προκειμένου να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους, όσοι χρειάζονται βεβαίωση τύπου Β, μπορούν να αποφύγουν χαρτιά, εκτυπώσεις κ.τ.λ., στέλνοντας ένα απλό SMS στο 13033.

Πρόκειται για τον γρηγορότερο, απλούστερο και κυρίως ασφαλέστερο (ως προς τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού) τρόπο εξασφάλισης άδειας μετακίνησης, καθώς σε περίπτωση ελέγχου ο χρήστης επιδεικνύει απλά το SMS επιβεβαίωσης που έχει λάβει στο κινητό του, χωρίς κανείς άλλος να έρχεται σε επαφή με το αποδεικτικό.

Στο μήνυμα στο 13033 ο πολίτης δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον αριθμό (1-6) που αντιστοιχεί στον λόγο εξόδου από το σπίτι του.

Συγκεκριμένα στέλνει  X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Η επιβεβαίωση που λαμβάνει έχει ως εξής:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Ονομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, ο χρήστης επιδεικνύει το SMS μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα.

Αυτός ο τρόπος υπηρετεί και έναν άλλο σκοπό: την ψηφιακή καταγραφή των κινήσεων των πολιτών, άρα και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το έγγραφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...