690
Πολίτης επιδεικνύει το SMS στο 13033 κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ξημέρωμα του «lockdown»: Κίνηση σε οδικούς κόμβους, διαμαρτυρίες – αλλά όχι πρόστιμα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 10:57
Πολίτης επιδεικνύει το SMS στο 13033 κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ξημέρωμα του «lockdown»: Κίνηση σε οδικούς κόμβους, διαμαρτυρίες – αλλά όχι πρόστιμα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 10:57

Αισθητά μειωμένη είναι η κίνηση στους δρόμους του Λεκανοπεδίου τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους προκειμένου να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους και μέχρι στιγμής -όπως διαπιστώθηκε- οι περισσότεροι από όσους κινούνταν στην πρωτεύουσα, είχαν μαζί τους το απαραίτητο έγγραφο άδειας μετακίνησης ή το αποδεικτικό του SMS στο κινητό τους.

Δεν πρόκειται για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά άσκοπης κυκλοφορίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Προβλήματα προκλήθηκαν το πρωί στην έξοδο της Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς, όπου λόγω της έντασης των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στα ΙΧ δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα.

Ελεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για δικαιολογημένη μετακίνηση  σε εργασία και όχι για κάποια άσκοπη βόλτα, γίνονται στους περισσότερους από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και των προαστίων και όπως προαναφέρθηκε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι οδηγοί/πεζοί είχαν μαζί τους το σχετικό έγγραφο ή SMS.

Αστυνομικοί ελέγχουν την κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, μετά την εξαγγελία των μέτρων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Ελεγχος στο χαρτί που δείχνει η οδηγός (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Για όσους τώρα είχαν αμελήσει -με το γνωστό «έλα μωρέ τώρα» να βγαίνει αβίαστα από τα χείλη τους- υπήρξαν μόνο συστάσεις, καθώς όπως είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., την πρώτη ημέρα οι αστυνομικοί θα είναι πιο ελαστικοί.

Από την Τρίτη όμως το πρόστιμο των 150 ευρώ θα πέφτει κανονικότατα και χωρίς ναι μεν αλλά σε όσους επιμένουν να βάζουν το «εγώ» πάνω από το «εμείς» αγνοώντας τις ρητές οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Δεν έλειψε πάντως ο εκνευρισμός από κάποιους οδηγούς που βιάζονταν να πάνε στη δουλειά τους και καθυστερούσαν στους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και οι διαμαρτυρίες πολιτών που κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι αστυνομικοί δεν έπαιρναν επαρκή μέτρα προφύλαξης για τη διασπορά του κορονοϊού.

Οι έλεγχοι άρχισαν και στις πόλεις της περιφέρειας, όπως πχ στην Πάτρα και το Ρέθυμνο (βίντεο κάτω).

Επιτήρηση υπάρχει και από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, μέσω των οποίων ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις .

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα διόδια των Εθνικών Οδών. Οσοι επιχειρούν να περάσουν χωρίς την ειδική άδεια, εκτός από το πρόστιμο των 150 ευρώ, θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, επανέλαβε ότι τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, αλλά θα γίνονται μόνο συστάσεις.

«Από αύριο αρχίζουν κανονικά τα πρόστιμα, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς σε όλα τα αστικά κέντρα και την επαρχία», τόνισε ο Θ. Χρονόπουλος και πρόσθεσε:

«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας, την ατομική και κοινωνική ευθύνη, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είμαστε σκληροί με αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Σε δηλώσεις του στο Mega, o κ. Χρονόπουλος εξήγησε πως δεν πρόκειται για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά άσκοπης κυκλοφορίας και αυτός είναι και ο στόχος της ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, υποστήριξε πως για κάθε παραβίαση των μέτρων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας το πρόστιμο είναι 150 ευρώ και υπάγεται σε αυτά της Τροχαίας, ενώ για άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό και δεν μπαίνουν σε καραντίνα το πρόστιμο είναι 5000 ευρώ.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική που πραγματοποιούν τους ελέγχους είναι η ικανοποιητική απόσταση από τους πολίτες και η αποφυγή της σωματικής επαφής με τα έγγραφα που προσκομίζονται. Ακόμα, εξήγησε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα στο αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας ,η οποία δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο και πραγματοποιούν ελέγχους.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιβαινόντων σε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, πρέπει να είναι μέχρι δύο άτομα. Ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή καθώς δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά περιλαμβάνονται στη ρύθμιση ή όχι. Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, «όλα θα λυθούν και μέρα με τη μέρα θα ξεκαθαρίζουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...