417
Φον ντερ Λάιεν, Μετσόλα, Μισέλ και Μπορέλ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη | EPA

«Θέμα χρόνου» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 12:12
Φον ντερ Λάιεν, Μετσόλα, Μισέλ και Μπορέλ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη
|EPA

«Θέμα χρόνου» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 12:12

Μετά την πρόταση για απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα: το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και στο φυσικό αέριο, θέμα για το οποίο οι «27» είναι διχασμένοι καθώς πολλές είναι οι χώρες που εξαρτώνται υπερβολικά από τη Μόσχα για το συγκεκριμένο καύσιμο, όμως τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να κλείσει μια και καλή η πόρτα της ΕΕ προς τους ρώσους προμηθευτές.

Μιλώντας την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη σκιά των όσων έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση των ρώσων στρατιωτών στην Μπούτσα της Ουκρανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως «οι δράστες πρέπει να πληρώσουν» και σημείωσε πως αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν «απελευθέρωση», εκείνη το αποκαλεί «εγκλήματα πολέμου».

Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ήταν το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συμπληρώσει:

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις».

Η ίδια προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επεσήμανε δε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε και αυτός λόγο για επικείμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα αλλά προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».

«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...