4315
Ο Σερχί Λαβκόφσκι, 26 ετών, θρηνεί τον χαμό του φίλου του Ιχόρ Λιτβινένκο, στην Μπούτσα. Δίπλα στον αυτοσχέδιο τάφο και ο σκύλος, φίλος και αυτός του Ιχόρ | REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Η σφαγή στην Μπούτσα είναι η κορυφή του παγόβουνου»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/04/2022, 23:03
Ο Σερχί Λαβκόφσκι, 26 ετών, θρηνεί τον χαμό του φίλου του Ιχόρ Λιτβινένκο, στην Μπούτσα. Δίπλα στον αυτοσχέδιο τάφο και ο σκύλος, φίλος και αυτός του Ιχόρ
| REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Η σφαγή στην Μπούτσα είναι η κορυφή του παγόβουνου»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/04/2022, 23:03

Η έκτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία —ήταν 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να προσβάλουν την ουκρανική μεθόριο από τρεις πλευρές— κλείνει με τον φόβο ότι όσα ανακαλύφθηκαν στην Μπούτσα, τη μαρτυρική κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου την οποία εγκατέλειψαν οι Ρώσοι αφήνοντας πίσω τους δεκάδες αμάχους εκτελεσμένους, θα εντοπιστούν και αλλού.

♦ Oλες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

23:03 Ο Aντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά των ενήλικων παιδιών του Ρώσου προέδρου και άλλων Ρώσων αξιωματούχων, καθώς και κατά των συγγενών τους.

«Εφαρμόζουμε κυρώσεις σε δύο από τα μεγαλύτερα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα ενήλικα παιδιά του προέδρου Πούτιν, στη σύζυγο και το ενήλικο παιδί του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ καθώς και σε 21 μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μεντβέντεφ» έγραψε στο Τwitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

22:53 Περισσότεροι από 1.000 ήταν, τελικά, οι άμαχοι που διέφυγαν από την πολιορκημένη Μαριούπολη με την αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη Ζαπορίζια.

22:47 Μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, κάποιες πηγές κάνουν λόγο για λιγότερους από 12, που βρίσκονταν για εκπαιδευτικούς λόγους στις HΠΑ πριν ακόμα εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στη χώρα τους, εξειδικεύονται στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade με τα οποία προμηθεύει η Ουάσινγκτον το Κίεβο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου.

22:25 Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε «εκτόξευση» των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα πλήξει και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η Γέλεν μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού θα αυξήσουν την παραγωγή τους το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι υψηλές τιμές στη διεθνή αγορά αποτελούν σημαντικό δέλεαρ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει αυστηρότερους περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

22:17 «Πολύ πιθανόν να πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου που διαπράχτηκε εκεί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στους εκατοντάδες νεκρούς αμάχους που βρέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. «Oι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στην Ιστορία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας

21:47 Εχοντας στριμώξει τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες και καρότσια, οι κάτοικοι του Ντερχάτσι -μιας πόλης στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία- εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια νέα επίθεση από τον ρωσικό στρατό.

Υστερα από την απόσυρσή τους από τα περίχωρα του Κιέβου, την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στρέψει τις επιθέσεις τους προς το νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, το Χάρκοβο (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) εξακολουθούσε σήμερα να δέχεται πυρά και οι Αρχές ανέμεναν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα εξαπέλυαν σύντομα μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της πόλης

21:20 Ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ, αλλά εάν επιτευχθεί συναίνεση για το θέμα, η Ιταλία θα συμμετάσχει πρόθυμα μαζί της. «Ενα εμπάργκο φυσικού αερίου δεν είναι ακόμη στο τραπέζι και δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ», είπε.

Τόνισε ότι αν ανασταλεί η ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η Ιταλία εξακολουθούσε να έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της έως τα τέλη Οκτωβρίου.

20:48 Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τις θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «αίσθηση βαρβαρότητας και απανθρωπιάς».

«Πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ και πτώματα πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ενα αίσθημα βαρβαρότητας και απανθρωπιάς φάνηκε σε όλο τον κόσμο και χωρίς καμία συγγνώμη», είπε.

«Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από μεγάλα εγκλήματα πολέμου. Τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να ενωθούν για να οδηγήσουν σε λογοδοσία αυτούς τους δράστες και μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το οικονομικό κόστος, να επιτείνουμε τον πόνο για τον Πούτιν και να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας».

20:23 Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσε o πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας.

19:57 Με άκαμπτες και εν πολλοίς απειλητικές θέσεις στο Ουκρανικό, αλλά και χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εμφανίστηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κανάλι LCI.

Αναφερόμενος στις εφιαλτικές εικόνες από τη Μαριούπολη και την Μπούτσα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ευθύνη και έκανε και αυτός λόγο για «σκηνοθεσίες» των Ουκρανών. Δήλωσε εκ παραλλήλου ότι ουκρανοί εθνικιστές χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως προπέτασμα και ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο δεν έδειξε διάθεση να υποστηρίξει διεθνή έρευνα, αμφισβητώντας τόσο την αξιοπιστία των εικόνων από δορυφόρους, όσο και τη δυνατότητα εξεύρεσης αντικειμενικών παρατηρητών.

Ως προς το Ουκρανικό δήλωσε ότι η Ρωσία εισέβαλε διότι όπως είχε και παλαιότερα επισημάνει θεωρούσε απειλή την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Επέρριψε ευθύνες στη Γαλλία και τη Γερμανία για μη σεβασμό των όσων είχαν κατά το παρελθόν συμφωνηθεί για την Ουκρανία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου διεθνούς συστήματος.

19:20 Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού έφθασε από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον Νότο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η ομάδα μας οδήγησε μια αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρώπους προς τη Ζαπορίζια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά ότι λόγω των «συνθηκών ασφαλείας αυτό κατέστη αδύνατον».

«Αυτοί που αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τη Μαριούπολη», εξήγησε ο Ερυθρός Σταυρός, του οποίου μια από τις ομάδες που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην αναγκαστική απομάκρυνση των αμάχων «κρατήθηκε» τη Δευτέρα από την αστυνομία σε μια περιοχή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο,και στη συνέχεια αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

19:01 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει πλέον ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο και πιστεύεται ότι επισκευάζει τον εξοπλισμό και επανεφοδιάζει τους στρατιώτες της για την αναμενόμενη ανασύνταξή τους στην Ουκρανία, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Εκτιμούμε ότι όλοι οι Ρώσοι έφυγαν», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

18:19 Στόχος βανδάλων έγινε η βίλα που έχει στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία ο ρώσος τηλεπαρουσιαστής Βλάντιμιρ Σόλοβιοφ. Προσωπικός φίλος του Πούτιν και προπαγανδιστής του καθεστώς της Μόσχας, ο Σολόβιοφ είναι ο πλέον διαπρύσιος επικριτής του Κιέβου στη ρωσική TV —πολλοί στην Ευρώπη τον περιγράφουν ως ένα απλό κάθαρμα υμνητή του Χίτλερ, αλλά στη Ρωσία έχει απήχηση επειδή λέει ότι η Δύση έχει παρακμάσει και η Βρετανία δεν κάνει ούτε για χαρτί τουαλέτας.

Ως μέρος του πυρήνα του ρωσικού καθεστώτος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις της ΕΕ και η βίλα του τελεί υπό κατάσχεση.

Όπως διαπίστωσαν οι καραμπινιέρι που έσπευσαν στη βίλα, οι εισβολείς πέταξαν κόκκινη μπογιά στην πισίνα του Σολόβιοφ για να καταδείξουν το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία από τους Ρώσους.

(REUTERS/Flavio Lo Scalzo)

Επίσης πέταξαν κόκκινη μπογιά στον τοίχο της κύριας οικίας και έγραψαν «δολοφόνε» στην είσοδο.

(REUTERS/Flavio Lo Scalzo)

18:05 Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε «συνεδριάσεις» της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών (G20) αν η Ρωσία συμμετέχει σε αυτές.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές, και σίγουρα συμφωνώ μαζί του, ότι δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε αναφορικά με τη Ρωσία σε κανένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από την G20, και το έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου της Ινδονησίας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε πολλές συναντήσεις εάν οι Ρώσοι είναι παρόντες», είπε η Γέλεν σε ακρόασή της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

17:25 Την πρόθεση της Βουδαπέστης να σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δεχτεί τον εκβιασμό του Πούτιν για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, γνωστοποίησε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Ορμπαν, ένας ακροδεξιός, ομοφοβικός και υπερσυντηρητικός πολιτικός που παρ’ ολ΄αυτά κέρδισε μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή, είχε, όπως είπε, «εκτενή συνομιλία» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Αλλά επιβεβαιώνοντας και τις προνομιακές του σχέσεις με τη Κρεμλίνο, ο Ορμπαν είπε ότι αν η Ρωσία ζητήσει να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου η Ουγγαρία θα το κάνει χωρίς δισταγμό.

Έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα συμβόλαια με τους ρώσους προμηθευτές πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας, άρα οι καταβολές να γίνουν σε ευρώ ή δολάρια.

Όμως ο Πούτιν, σε μια προσπάθεια «αποδολαριοποιίησης» της ρωσικής οικονομίας αλλά και πίεσης προς τις Βρυξέλλες, έχει απαιτήσει οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλι.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:10 Τον ισχυρισμό περί «σκηνοθεσίας» των εικόνων νεκρών αμάχων από την Μπούτσα, επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας ότι όλα σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

16:44 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

«Δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τη φιλοδοξία του να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία και να ξαναγράψει τη διεθνή τάξη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσει τη δική του άμυνα και αποτρεπτικά μέσα. «Η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», τόνισε.

15:29 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μίλησε στην Μπούντεσταγκ για την κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον ρόλο του Βερολίνου. Παραδέχτηκε ότι γίνονται «συζητήσεις» για εγγυήσεις ασφαλείας της Γερμανίας προς το Κίεβο, όμως δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες εξηγώντας ότι αυτές οι συζητήσεις είναι «εμπιστευτικές».

Ο Ολαφ Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για την Ουκρανία (REUTERS/Lisi Niesner)

Ερωτηθείς για την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο Ολαφ Σολτς είπε ότι το Βερολίνο αυτή τη στιγμή δίνει ό,τι υπάρχει στις αποθήκες και είναι χρήσιμο. Αναφορικά με τα τεθωρακισμένα, για τα οποία του ασκήθηκε κριτική, ότι η Γερμανία έχει πολλά σε αχρησία, ο καγκελάριος αντέτεινε ότι πρέπει να δοθούν όπλα που η Ουκρανία «να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει».

Διεμήνυσε επίσης ότι μέχρι ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, η Γερμανία θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία. Ξεκαθάρισε όμως πως ό,τι και αν συμβεί, το ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει μέρος αυτού του πολέμου.

15:19 Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της περιφέρειας Λουγκάνσκ, δέκα πολυώροφα κτίρια καίγονται μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

15:00 H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:30 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος επανεξελέγη την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

12:43 Η Μόσχα θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

«Οι αντίπαλοί μας… πρέπει να καταλάβουν πως θα αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια. Τόσο σε εθνικά δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης όσο και σε διεθνή δικαστήρια», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

12:20 Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Κίεβο φέρεται να έκλεψε πυρομαχικά από ρώσους στρατιώτες ενόσω εκείνοι κοιμούνταν.

Η γυναίκα στη συνέχεια έκρυψε την «λεία» της σε μια τρύπα και έπειτα τα έδωσε σε ουκρανούς στρατιώτες, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλούμενο ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντον Χερασένκο.

Η γυναίκα είπε ότι δεν φοβήθηκε όταν εισήλθαν οι ρώσοι στρατιώτες στο χωριό της, το Περεμόχα, αλλά αποφάσισε να τους «αφοπλίσει» και έδωσε τα πυρομαχικά στους ουκρανούς στρατιώτες όταν έφθασαν πρόσφατα εκεί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

11:59 To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε personae non gratae 12 ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούν στις προξενικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:37 Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συνέχισε να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αιτήματα για εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμορφώθηκαν σε 108,3 εκατ. κυβικά μέτρα για τις 6 Απριλίου, αντίστοιχα με τα αιτήματα για τις 5 Απριλίου.

11:18 Κρατώντας μια ταλαιπωρημένη ουκρανική σημαία που, όπως είπε, ήρθε από την Μπούτσα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από το Βατικανό να σταματήσουν οι θηριωδίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος κρατώντας την ουκρανική σημαία (REUTERS/Remo Casilli)

11:15 Oι δράστες πρέπει να πληρώσουν: αυτό τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν.

11:08 Οι ουκρανικές αρχές θα προσπαθήσουν εκ νέου την Τετάρτη να απομακρύνουν αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις μέσω 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ωστόσο αυτοί που θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν δικά τους οχήματα, σημείωσε η ίδια.

Οι προσπάθειες, που καταβάλλονται για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι του ουκρανικού νότου κομβόι λεωφορείων για να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, έχουν επανειλημμένως αποτύχει από τότε που περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

10:31 Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει κατασχέσει 14 γιοτ απαγορεύοντας την έξοδό τους από τα ολλανδικά λιμάνια, κατ΄εφαρμογήν των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται υπό κατασκευήν πλεούμενα που ανήκουν σε ρώσους ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την κράτηση των γιοτ με επιστολή προς το κοινοβούλιο, ενημερώνοντας τους ολλανδούς βουλευτές για την πορεία εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Δεδομένων των ισχυόντων σήμερα μέτρων, τα πλοία αυτά προς το παρόν δεν μπορούν να παραδοθούν, μεταφερθούν ή εξαχθούν», δηλώνει στην επιστολή προς το κοινοβούλιο ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

Η ναυπήγηση θαλαμηγών αποτελεί σημαντικό τομέα της ολλανδικής οικονομίας.

!! 10:20 Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι θέμα χρόνου. Αυτό περιέγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».

«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

09:56 Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα πιέσει τις πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες για να διαθέσουν περισσότερα οικονομικά κεφάλαια στις χώρες που χτυπήθηκαν από την επισιτιστική αστάθεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η ίδια στο κείμενο των δηλώσεών της για μία ακρόαση προς το Κογκρέσο, που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Η Γέλεν, σε δήλωση που προετοίμασε προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για μία ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης να διευρύνουν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν την επισιτιστική αστάθεια «συμπεριλαμβανομένων και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην παραγωγικότητα της γεωργίας, αλλά και στις αγροτικές υποδομές».

09:10 Η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στην Ουκρανία στο Κίεβο, αφού την είχε μεταφέρει προσωρινά τον Μάρτιο για ασφάλεια στα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Είχαμε προσωρινά μεταφέρει τις δραστηριότητές μας στην πόλη Τσερνίβτσι, η οποία είχε γίνει το κέντρο επιμελητείας των προσπαθειών εκκένωσης. Σήμερα επιστρέψαμε στο Κίεβο, στο σπίτι μας», γνωστοποίησε η τουρκική πρεσβεία με μήνυμα της στα social media.

! 08:54 Οι New York Times ανέφεραν ότι ο θάνατος άμαχου ποδηλάτη στην πόλη Μπούτσα από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων αποδεικνύεται από βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού. To βίντεο το έδειξαν οι NY Times στον ιστότοπό τους, εδώ.

Το υλικό αυτό τραβήχτηκε στην Μπούτσα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το προάστιο αυτό του Κιέβου τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το βίντεο δείχνει κάποιον να κινείται με ποδήλατο κατά μήκος δρόμου. Όταν φθάνει σε γωνία, κατεβαίνει από το ποδήλατο και την περνά βαδίζοντας.

Με το που εμφανίζεται, δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανοίγουν πυρ προς την κατεύθυνσή του με πολυβόλα. Στο σημείο όπου ρίχνουν υψώνεται καπνός και σκόνη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:01 Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Libération με τη δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: «Ο ΟΗΕ εξουσιοδοτεί τον Πούτιν να σπέρνει τον θάνατο».

07:36 Στη Μαριούπολη στρέφεται το ενδιαφέρον των εξελίξεων στην εμπόλεμη Ουκρανία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο στην καθιερωμένη ημερήσια αναφορά του έκανε λόγο για σφοδρές μάχες και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη πόλη-λιμάνι της Αζοφικής.

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται, ανέφερε το υπ. Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: οι περισσότεροι από τους 160.000 ανθρώπους που έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, δεν έχουν ούτε φως, ούτε επικοινωνίες, ούτε φάρμακα, ούτε θέρμανση, ούτε νερό.

06:57 Η αμερικανική κατασκευάστρια επεξεργαστών υπολογιστών, η Intel Corp, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Ρωσία με άμεση ισχύ, τονίζοντας πως έχει λάβει μέτρα για να μην επηρεαστεί η λειτουργία της στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Intel «συνεχίζει να ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα, να καταδικάζει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να καλεί να αποκατασταθεί άμεσα η ειρήνη», ανέφερε δελτίο Τύπου της εταιρείας.

06:42 Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ –προαστίου του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, για μία ακόμα ημέρα με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία:

→Ο Guardian αναφέρεται στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Σύμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

→ Η Daily Mail επικαλείται μια δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να κάλεσε τους ρώσους πολίτες να μην αφήσουν άλλο τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ό,τι κάνει στο όνομά τους. Δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα φωτογραφία ενός εξάχρονου αγοριού μπροστά στον αυτοσχέδιο τάφο της μαμάς του.

→ Οι Times περιγράφουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καθώς η Βρετανία σκοπεύει να αναπτύξει από κοινού με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία υπερηχητικούς πυραύλους. Τέτοια συστήματα ήδη έχει χρησιμοποιήσει η Μόσχα στην Ουκρανία. Μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές…

→ Η Daily Telegraph στέκεται και αυτή στο μήνυμα του Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Σταματήστε τον Πούτιν ή διαλυθείτε.

05:17 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υπεραμύνθηκε της αντίδρασης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τεταμένης συζήτησης με Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, ο οποίος κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι υπερτίμησε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

«Έχει περάσει από το μυαλό σας το ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων κάναμε; Και εξαιτίας όσων έκαναν οι σύμμαχοί μας; Το έχετε ποτέ σκεφτεί;», ήταν τα ρητορικά ερωτήματα που απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός αμυνας, στρατηγός ε.α., στον βουλευτή Ματ Γκετς, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε ακρόαση της ειδικής επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

!! 04:31 Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η Ντικάρλο, η οποία μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

04:10 Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

H Τζεν Ψάκι στην ενημέρωση των ΜΜΕ στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Leah Millis)

«Αυτό που προβλέπαμε, δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (…). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, προσέθεσε η ίδια.

03:41 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Aντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε αργά τη νύχτα στις Βρυξέλλες για μία ακόμη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και των G7.

Ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες (REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool)

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

03:00 Το Sky News δημοσιεύει βίντεο που αποδεικνύει ότι οι σοροί αμάχων που βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούτσα αφού οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη, υπήρχαν από τις 19 Μαρτίου, όταν την περιοχή ήλεγχε ο ρωσικός στρατός.

 

02:34 Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη των G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε.

00:22 Εκρήξεις σημειώθηκανστη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

00:10 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις θηριωδίες των Ρώσων στην περιοχή του Κιέβου και τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ο Ζελένσκι ευχαρίστηκε στον Μακρόν για τη στάση του.

Ο Μακρόν έχει επιχειρήσει να διατηρήσει κάποιους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα. Παράλληλα έχει μπροστά του τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή.

00:02 Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, μέχρι και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.

«Σε χωριά 120 κατοίκων, οι 15, 17, 20 σκοτώθηκαν. Αν το συγκρίνετε αναλογικά με την Μπούτσα, είναι οι ίδιες απώλειες, ίσως ακόμη μεγαλύτερες» είπε ο Ολεξάντρ Στάρουχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κυβερνήτης δεν είπε τι αποδείξεις έχει, ούτε κατονόμασε τα χωριά στα οποία αναφερόταν.

Διαβάστε: Η 41η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...