1160
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετάει το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό | Reuters

«Θέλω να δω τον Πάπα»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2016, 09:10
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετάει το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
|Reuters

«Θέλω να δω τον Πάπα»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2016, 09:10

Η Λέσβος ετοιμάζεται. Συνεργεία όλων των ειδών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους με σκοπό να καλλωπίσουν τους χώρους και να διορθώσουν μια ζημία ή μια αμέλεια που υπό άλλες συνθήκες θα έμενε έτσι για καιρό. Ο κόσμος αδημονεί, οι πρόσφυγες και μετανάστες τον περιμένουν, οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε κατάσταση εντατικής προσμονής – 200 δημοσιογράφοι έχουν ήδη διαπιστευτεί. Δεν έρχεται κάθε μέρα ο Πάπας σε ένα ελληνικό νησί.

Τώρα θα το πράξει το προσεχές Σάββατο. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να επιλέξει άλλο μέρος από τη Μυτιλήνη που είναι το νησί που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από την προσφυγική κρίση.

Οι ελληνικές Αρχές φαίνονται να είναι ικανοποιημένες από τις μέχρι τώρα ετοιμασίες στο νησί και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα όσο διάστημα παραμείνει στη χώρα μας.

Εκτεταμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες σε όλη την Μυτιλήνη…. αλλά περισσότερο γύρω από το άγαλμα της «Μικρασιάτισσας Μάνας» από συνεργεία του Δήμου. Φαίνεται πως ο Πάπας με τους Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο και Αλέξη Τσίπρα θα επισκεφτούν την Επάνω Σκάλα με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών προσφύγων σε μια συμβολικού χαρακτήρα τελετή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα όλα τα σώματα ασφαλείας στο νησί, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακυρώθηκαν από τους διοικητές των μονάδων οι νυχτερινές προγραμματισμένες ασκήσεις για Τρίτη και Πέμπτη από τον στρατό ξηράς.

Ανησυχία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί το γεγονός ότι στη Μυτιλήνη βρίσκονται πολλές ομάδες αλληλέγγυων και εθελοντών κυρίως ξένων, με την τελευταία επεισοδιακή απέλαση στην Τουρκία από την Μυτιλήνη να είναι χαρακτηριστική.

Στη Λέσβο έφτασαν τη Δευτέρα απεσταλμένοι του Πάπα Φραγκίσκου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μεριμνήσουν για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Συνεχείς πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών των τριών προκαθημένων και των ανθρώπων που θα φροντίσουν για την ασφάλεια και τη φιλοξενία στη Λέσβο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 25 αξιωματούχους και 53 δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, ειδικούς σε θέματα της Αγίας Έδρας, οι οποίοι θα έρθουν με αεροσκάφος της Alitalia.

Χθεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδα Εμπρός αναφέρει πως ο Δήμος έχει τονίσει στην πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας ότι θα ήταν καλό ο Πάπας να επισκεφτεί εκτός από το hot spot της Μόριας, και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Παράλληλα έχουν πράγματι «δείξει» ως ιδανικό σημείο για τον συμβολισμό της επίσκεψης, την Επάνω Σκάλα, προτείνοντας ένα πέρασμα από το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου δίπλα από το ΙΚΑ. Εκεί η πλευρά του Δήμου έχει προτείνει ο Πάπας Φραγκίσκος να αφήσει το αποτύπωμα της χειρός του σε υγρό πηλό, όπως φέρεται να άφησε και το 57 μ.Χ. ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος κατά το πέρασμά του από το νησί και εν συνεχεία να κάνει τη δέηση για τις ψυχές των αδικοχαμένων προσφύγων στην ακτή μπροστά από το Αγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, όπως είχε πράξει και στη Λαμπεντούζα πριν από τρία χρόνια. Ο Δήμος προτείνει, μέσω του  Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νικολάου, και μία στάση του θρησκευτικού ηγέτη στο δημοτικό Κήπο, για να φυτέψει εκεί συμβολικά μία ελιά.

Σε κάθε περίπτωση, οι σκέψεις της πλευράς του Δήμου, αλλά και του ιδίου του Βατικανού, θα αποτυπωθούν πιθανότητα την Τετάρτη, προκειμένου να γίνουν και οι τελευταίες διεργασίες στα σημεία που θα περάσουν οι τρεις ιεράρχες.

Υποδοχή αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο

Τον Πάπα Φραγκίσκο θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που θα βρίσκονται από την προηγούμενη ημέρα στο νησί.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον καταυλισμό προσφύγων στον Μόρια της Λέσβου όπου θα γευματίσουν μαζί με 300 πρόσφυγες. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Αιγαίου, πετώντας δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει ο Πάπας για τη Ρώμη.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σάββατο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποντίφικας δεν θα κινείται με το ειδικό παπικό όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες. Ο οικουμενικός πατριάρχης θα έλθει στη Μυτιλήνη το βράδυ της Παρασκευής. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τον υποδεχθεί μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης 

Οριστικοποιείται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, το Σαββάτο 16 Απριλίου.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο θα βρεθούν στο νησί, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό, επέλεξαν δε τη Λέσβο ως το παγκόσμιο πλέον σήμα κατατεθέν της προσφυγικής κρίσης αλλά και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Απριλίου με την άφιξη το πρωί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου “Αποστολή του παπα Στρατή” στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Εν τω μεταξύ στις 8 περίπου το βράδυ προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.

Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Ολοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το χοτ σποτ θα συνυπογράφψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο χοτ σποτ, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News