275
Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο | REUTERS

The Times: «Συμφωνία» Λονδίνου – Βρυξελλών για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 09:27
Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο
|REUTERS

The Times: «Συμφωνία» Λονδίνου – Βρυξελλών για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 09:27

Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19 το συντομότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι Times του Λονδίνου.

Με βάση τη συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποσύρει την απειλή της να απαγορεύσει εξαγωγές εμβολίων των Pfizer/BioNTech προς τη Βρετανία, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σε αντάλλαγμα, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από μακροπρόθεσμες προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες επρόκειτο να εξαχθούν από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στο εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λάιντεν και μια μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας.

Η έγκριση των μονάδων αυτών παραγωγής εμβολίων από την ΕΕ ήρθε καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί να αυξήσει τις παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο και να επιταχύνει τον αργό ρυθμό εμβολιασμών στα κράτη-μέλη.

Η γεμάτη προβλήματα διανομή εμβολίων στην Ένωση έχει οδηγήσει σε μια διένεξη με τη Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, έχει εισάγει τουλάχιστον 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν στην ΕΕ. Η Βρετανία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι όλα έγιναν σωστά και ότι απλώς έκανε καλύτερη δουλειά στις διαπραγματεύσεις της με παρασκευάστριες εταιρείες και οργανώνοντας αλυσίδες εφοδιασμού.

Βρυξέλλες και Λονδίνο προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι εργάζονται «για μια αμοιβαία επωφελή λύση και να επεκτείνουν την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες μας».

Ωστόσο την Πέμπτη, μετά την τηλε-Σύνοδο Κορυφής, υπήρξαν οργισμένες φωνές από ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπεριφορά της AstraZeneca, η οποία επιμένει να υποαποδίδει όσον αφορά στις παραγγελίες εμβολίων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...