270
Μια εικόνα, χωρίς λόγια | Γιώργος Μουτάφης

Θα έβαζες το νεογέννητο μωρό σου να κοιμηθεί σε ένα τελάρο;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:05
Μια εικόνα, χωρίς λόγια
|Γιώργος Μουτάφης

Θα έβαζες το νεογέννητο μωρό σου να κοιμηθεί σε ένα τελάρο;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:05

Είναι από τις φωτογραφίες που έρχονται κάθε τόσο να δώσουν σε όλους μας ένα γερό χαστούκι. Να μας θυμίσουν ότι το δράμα για χιλιάδες πρόσφυγες κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει. Τι και αν το μελάνι για το Προσφυγικό έχει κατά πολύ στερέψει, τι και αν τα τσιτάτα και τα συνθήματα έχουν σταματήσει να απλώνονται σε δρόμους και πλατείες. Κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες.

Ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης βρέθηκε στη Μόρια της Λέσβου για να αποτυπώσει, για άλλη μια φορά, μέσα από τον φακό του, την καθημερινότητα των ανθρώπων που είναι ξεχασμένοι από όλους. Στη Μόρια όπου παιδιά κοιμούνται δίπλα στις λάσπες, έγκυες γυναίκες βρίσκονται εκτεθειμένες στο κρύο και στις αρρώστιες και μωρά αρχίζουν τη ζωή τους σε ένα περιβάλλον εχθρικό και επικίνδυνο. Τα λόγια αυτά όμως δεν έχουν καμία δύναμη μπροστά σε αυτή την εικόνα…

Κάτω από μια σκηνή, λοιπόν, στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου, ένα μωρό μόλις τεσσάρων ημερών κοιμάται μέσα σε ένα μαύρο πλαστικό τελάρο. Ακριβώς δίπλα του, η μητέρα του το κοιτάζει με ένα βλέμμα αγάπης, θλίψης και ίσως απόγνωσης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 18 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται τσουχτερό.

Αυτή η φωτογραφία μάλιστα τραβήχτηκε κάποιες ημέρες μετά από μια δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που προκάλεσε αντιδράσεις. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας είχε απαντήσει: «Οχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News