292
Δημοσιογράφοι σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίζια από τη Μάλτα που δολοφονήθηκε Οκτώβριο | EPA/OLIVIER HOSLET

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:59
Δημοσιογράφοι σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίζια από τη Μάλτα που δολοφονήθηκε Οκτώβριο
|EPA/OLIVIER HOSLET

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:59

Οι πόλεμοι, εμφύλιοι και μη, τα εγκληματικά καρτέλ και τα καταπιεστικά καθεστώτα εξακολουθούν να είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δημοσιογράφων απειλώντας  τη ζωή τους κατά την άσκηση της εργασίας τους.

Κατά τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες, 65 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους πενήντα επαγγελματίες, επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Από αυτούς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως και το 2016, η Συρία παρέμεινε η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους, με 12 θανάτους. Στο Μεξικό, όπου μαίνεται για μια δεκαετία ο πόλεμος των συμμοριών, καταγράφονται 11 θάνατοι και ακολουθούν το Αφγανιστάν με 9, το Ιράκ με 8 και οι Φιλιππίνες με 4 θανάτους.

Το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και 14 χρόνια, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε σχέση με το 2016 όταν οι νεκροί ήταν 79.

Κατά τους RSF αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».

Ενώ όμως οι ένοπλες συρράξεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτούς τους πολέμους, σε χώρες όπως το Μεξικό, «τα καρτέλ (των ναρκωτικών) και οι πολιτικές» που εφαρμόζονται δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «βασιλείας του τρόμου», αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους «να εγκαταλείπουν τη χώρα τους ή το επάγγελμά τους».

«Το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη μη εμπόλεμη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η έκθεση της RSF.

Σε χώρες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι έντονη, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά των πολιτικών ή το οργανωμένο έγκλημα γίνονται συστηματικά στόχοι απειλών και πολλές φορές εκτελούνται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...