1007
Ο Παύλος Πολάκης εισέρχεται με... όρεξη στην προανακρτική επιτροπή | INTIMEnews

Θα ακουστεί το «φρουρά, φρουρά» για τον Πολάκη στην Προανακριτική;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 11:31
Ο Παύλος Πολάκης εισέρχεται με... όρεξη στην προανακρτική επιτροπή
|INTIMEnews

Θα ακουστεί το «φρουρά, φρουρά» για τον Πολάκη στην Προανακριτική;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 11:31

Με δεδομένο ότι τόσο ο Παύλος Πολάκης, όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν κανονικά το «παρών» στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο -παρά την απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεσή τους από μέλη της επιτροπής- αυτό που μένει να αποδειχθεί, είναι πώς θα εξαναγκαστούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν.

Θα κληθεί δηλ. η φρουρά (κατά το γνωστό «μπαλαούρειο» παράγγελμα);

Και αν εμφανιστεί στην αίθουσα τι θα κάνει με τον βαρύ, αψύ (κατά δήλωση του Αλέξη Τσίπρα) και αγέρωχο Παύλο Πολάκη που ήδη έχει διαμηνύσει «ελάτε να με πιάσετε»;

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 (δείτε το βίντεο εδώ), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά» από την πλευρά της πλειοψηφίας και για νομικούς ακροβατισμούς της ΝΔ με σκοπό  την εξαίρεσή τους, αφού όπως επεσήμανε, ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Τζανακόπουλος έχουν κληθεί ως μάρτυρες έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην επιτροπή.

Ολο αυτό, υποστήριξε, γίνεται για να κρύψουν τις «κλεψιές και τις βρωμιές» από το σκάνδαλο Novartis, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο η πλειοψηφία να εξαιρεί μέλη της μειοψηφίας από επιτροπή μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσουν.

Εμείς, τόνισε, θα είμαστε παρόντες [στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής] και ας «τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει. Τότε θα έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας».

Η απάντηση πάντως που έδωσε ο  πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ήταν σαφής :

«Να τελειώνει η ψευτομαγκιά αυτή και να έρθει η φρουρά να τον βγάλει έξω» , είπε μιλώντας στην τηλέοραση του ΑΝΤ1.

«Εχω εκπλαγεί με όλα αυτά που συμβαίνουν. Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες», τόνισε για την περιφρονητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της απόφασης για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

«Η πλειοψηφία της ΝΔ αποφάσισε κάτι, δεν κατάλαβα τον τραμπουκισμό του Πολάκη», παρατήρησε ο κ. Βελόπουλος, λέγοντας πως δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Οι φασίστες, είτε δεξιοί είτε αριστεροί πρέπει να φύγουν από τη Βουλή. Ο τραμπουκισμός δεν είναι η κατάλληλη οδός για να λύσει προβλήματα. Ήξερα ότι είναι τραμπούκος, μπερδεύει την κρητική λεβεντιά με την αυθάδεια και την αθυροστομία», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε ο προεδρος της Ελληνικής Λύσης για τον Παύλο Πολάκη.

«Στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, «υπάρχει ένα φοβικό σύνδρομο προερχόμενο από τη ψευτοαριστερά και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, καθώς αμφισβητεί τις έννοιες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας».

Στο ιδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «χρυσαυγίτικη συμπεριφορά» από την πλευρά των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τελευταίοι που έκαναν αυτά ήταν οι χρυσαυγίτες και νομίζαμε ότι τελειώσαμε», σχολίασε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βορίδης και περιέγραψε τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι δύο πρώην υπουργοί αρνηθούν να εγκαταλείψουν την αίθουσα συνεδρίασης της επιτροπής:

«Από την στιγμή που δεν είναι μέλη της επιτροπής, είναι τρίτοι βουλευτές. Υπάρχουν μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός. Το πρώτο είναι ότι εγείρεται ο Πρόεδρος και του κάνει παρατήρηση. Στην συνέχεια επαπειλείται ποινή. Στην συνέχεια στο τέλος του ζητούν την απομάκρυνση. Αν δεν απομακρυνθεί καλείται η φρουρά να τον απομακρύνει».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας έχει πλέον δύο επιλογές:  είτε  να αφήσει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  να συμμετάσχουν στην εξέταση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, οδηγώντας σε παρωδία την όλη διαδικασία, είτε να καλέσει τη φρουρά για να τους υποχρεώσει  να αποχωρήσουν, ακόμα και δια της βίας.

Απο την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ορίσει αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου στην Προανακριτική, αν και είναι απίθανο να το κάνει, αφήνοντας εσκεμμένα την 25μελή επιτροπή με 23 μέλη, ενώ θα εισπράττει επικοινωνιακά την «ηρωοποίηση» των δύο στελεχών του από τον φιλικό προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα Τύπο.

Εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, θα του ζητήσει να ορίσει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Πολάκη και τον Τζανακόπουλο στις εργασίες της Επιτροπής.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιθώριο τριών ημέρων για να απαντήσει, η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου συνεδρίαση της Προανακριτικής -ενώπιον της οποίας καλείται να παρουσιαστεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής- θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM 104,6», ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Κώστας Καραγκούνης εκτίμησε πως αυτό που πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμείνει στη παραβίαση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών της, είναι να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και τα όσα προβλέπονται για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και άλλα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Πρέπει», είπε, «να διαφυλάξουμε το κύρος και την εγκυρότητα της διαδικασίας και να σιγουρέψουμε τη νομιμότητα των όσων κάνει η επιτροπή» και χαρακτήρισε «αυτονόητη» την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου «διότι δεν μπορούσαν να έχουν την ιδιότητα και του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, διαφορετικά θα ετίθετο ακόμη και θέμα ακυρότητας της διαδικασίας».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν κόμματα που δεν θα σεβαστούν αυτή την απόφαση. Δεν τιμά κανέναν αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Καραγκούνης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επιτροπή στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντικαταστήσει» τους δύο βουλευτές του, καθώς όπως σημείωσε, «ο Κανονισμός τα λύνει αυτά τα θέματα».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε τις κατηγορίες περί φίμωσης των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας ταυτόχρονα τους χαρακτηρισμούς περί Χούντας από τον Παύλο Πολάκη.

Η κυβέρνης, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Πέτσας,  δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής  που έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως υποστήριξε, θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φέρονται ως μάρτυρες [στην υπόθεση Νovartis] όπως ο κ.Πολάκης και ο κ.Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει.

Oσο για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής σε εποχές Χούντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί, ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν, επιστρέφονται, γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην Προανακριτική, σχολιάζοντας δηκτικά: «δεν καταλαβαίνουμε γιατί εκ προοιμίου πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και τη συζήτηση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...