256
Ουρές σχηματίστηκαν για τη χλωροκίνη έξω από φαρμακεία | Intime

«Τέλος» η ελεύθερη πώληση της χλωροκίνης από τα φαρμακεία

Ουρές σχηματίστηκαν για τη χλωροκίνη έξω από φαρμακεία
|Intime

«Τέλος» η ελεύθερη πώληση της χλωροκίνης από τα φαρμακεία

Μετά τη γνωμάτευση που έκανε την Πέμπτη το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος Plaquenil, που έχει τη δραστική ουσία χλωροκίνη, θα γίνεται αποκλειστικά με «περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό και ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Η απόφαση του ΕΟΦ έρχεται μετά από ενημέρωση και αίτημα το οποίο είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και από τον Σύλλογο Ασθενών με Ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, καθώς διαπιστώθηκαν ελλείψεις, όχι γενικές, αλλά σε φαρμακεία.

Ο λόγος που η χλωροκίνη έγινε περιζήτητη, ήταν η ενημέρωση ότι πρόκειται για ένα από τα φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με κορονοϊό. Οπως εξήγησε την Τετάρτη ο κ. Τσιόδρας, η χλωροκίνη, που έχει έγκριση να χορηγείται σε άτομα με ρευματολογικά νοσήματα, περιλαμβάνεται στο κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν και τα άτομα με νόσο Covid-19 στη χώρα μας. «Για το συγκεκριμένο φάρμακο, η ποσότητα είναι επαρκής στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Ομως αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν, εν μέσω πανικού, στα φαρμακεία να αγοράσουν προληπτικά το φάρμακο.

Ετσι, πριν ο ΕΟΦ προλάβει να αντιδράσει, λίγο έλειψε να εξαφανιστούν από τα ράφια φάρμακα σημαντικά για άλλες κατηγορίες ασθενών.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «το φάρμακο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν το λάβει κάποιος που έχει κορονοϊό στο σπίτι και δεν χορηγηθεί με ειδικό τρόπο και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα στο νοσοκομείο από εξειδικευμένους επιδημιολόγους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...