406
Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής ενώ περιστοιχίζεται από υπουργούς του | REUTERS/Ognen Teofilovski

Τελεσίγραφο Ζάεφ: Επικύρωση από τη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 07:42
Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής ενώ περιστοιχίζεται από υπουργούς του
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Τελεσίγραφο Ζάεφ: Επικύρωση από τη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 07:42

Στη σημασία της δύσκολης αλλά αναγκαίας, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογής του λαού της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία είπε «ναι» στη συμφωνία, με αποχή που καθιστά  τη διαδικασία άκυρη.

Στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 650 χιλιάδες άτομα και περισσότεροι από το 90 % ψήφισαν «ναι», δήλωσε ο Ζάεφ, σε δηλώσεις του αργά την Κυριακή.

Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. «Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ψήφισαν «ναι» ή έμειναν σπίτι

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (98,6%) το «ναι» στη συμφωνία με την Ελλάδα επικράτησε σαρωτικά με 91,48% ή 605.000 ψήφοι. «Όχι στη συμφωνία ψήφισε το 5,64% ή λίγο πάνω από 37.000 ψήφοι.

Η προσέλευση ήταν 36,87% των εγγεγραμμένων, αρκετά κάτω από το όριο του 50% + 1 που απαιτούνταν για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα που πάντως ήταν συμβουλευτικό για την κυβέρνηση.

Στις περισσότερες περιφέρειες η προσέλευση κυμάνθηκε μεταξύ του 30% και του 40%, ελάχιστες ήταν αυτές όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για τον ίδιο και για την χώρα του, ο Ζάεφ, όπως και στις δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης, επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αν δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται (τα δύο τρίτα των 120 βουλευτών). η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι κάλπες θα στηθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ελληνική Βουλή να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...