517
Υπέρμαχοι της αποχής πανηγυρίζουν στα Σκόπια. Δεν έδωσαν τη μάχη του «Οχι», αλλά... έσωσαν τον Καμμένο | REUTERS/Marko Djurica

Οι σκοπιανοί εθνικιστές «έσωσαν» τον Καμμένο…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 1 Οκτωβρίου 2018, 07:01
Υπέρμαχοι της αποχής πανηγυρίζουν στα Σκόπια. Δεν έδωσαν τη μάχη του «Οχι», αλλά... έσωσαν τον Καμμένο
|REUTERS/Marko Djurica

Οι σκοπιανοί εθνικιστές «έσωσαν» τον Καμμένο…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 1 Οκτωβρίου 2018, 07:01

Λοιπόν, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: οι εθνικιστές των Σκοπίων το μόνο που κατάφεραν με το χτεσινό δημοψήφισμα ήταν να… σώσουν τον Πάνο Καμμένο! Προσωρινά μεν, αλλά ποιος ξέρει αν θα ισχύσει και εδώ το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»;

Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται υπερβολικός. Αλλά όποιος παρατήρησε τις αντιδράσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να αντιληφθεί ότι μέσα στην υπερβολή εμπεριέχεται μεγάλη δόση αλήθειας.

Τα γενικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα έχουν ήδη καταγραφεί και αναλυθεί και δεν έχει νόημα η επανάληψή τους. Ας προσέξουμε ότι δεν υπάρχει νικητής σε καμιά πλευρά:

-Η κυβέρνηση Ζάεφ πήρε ένα θηριώδες «Ναι», αλλά η μεγάλη αποχή το αποδυναμώνει. Αν αποτύχει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, θα υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές ηττημένη.

-Οι εθνικιστές του VMRO δεν τόλμησαν να δώσουν τη μάχη του «Όχι». Επαιξαν το χαρτί της αποχής και τους βγήκε. Όμως, το 90% του «Ναι» δεν τους επιτρέπει να είναι νικητές.

-Στην Ελλάδα το αποτέλεσμα προκάλεσε μούδιασμα στις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις. Πιθανή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων και παράταση της εκκρεμότητας μπορεί να φαίνεται ότι βολεύει την κυβέρνηση, διότι παραμερίζει τον εσωτερικό διχασμό λόγω Καμμένου, αλλά αφαιρεί από τον Αλέξη Τσίπρα το πλεονέκτημα να λύσει αυτός ένα χρονίζον πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη απόρριψη της λύσης δεν συμφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελε να «φορτώσει» την ευθύνη στον Τσίπρα και να έχει απαλλαγεί αυτός από το βάρος, αν αύριο κληθεί να κυβερνήσει. Τώρα αυτά αντιστρέφονται. Γι’ αυτό και η αντίδραση της ΝΔ ήταν μουδιασμένη και είχε μόνο εσωτερική διάσταση, με το μόνιμο αίτημα να γίνουν εδώ και τώρα εκλογές. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής φάνηκε να μην κατάλαβε αυτή τη διάσταση του θέματος και εμφανίστηκε να επιχαίρει επειδή οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ κέρδισαν τη μάχη της αποχής.

Ο μοναδικός που πανηγύρισε ανοιχτά για τη νίκη της αποχής στη γειτονική χώρα ήταν ο Καμμένος. Ευλόγως. Τα πανηγύρια του θα κορυφωθούν, αν ο Ζόραν Ζάεφ αποτύχει και στη Βουλή. Διότι αυτή η εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο να έρθει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Ετσι, ο Καμμένος δεν θα βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία και, ανεξαρτήτως προθέσεων, δεν θα βρεθεί στο δίλημμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Μάλιστα, αν στα Σκόπια γίνουν πρόωρες εκλογές, η καυτή πατάτα θα περάσει πιθανότατα στα χέρια της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι εγχώριοι τυχοδιωκτισμοί του Καμμένου θα «επιβραβευθούν», αν οι εθνικιστές των Σκοπίων νικήσουν τον Ζάεφ και η Συμφωνία απορριφθεί από τη Βουλή τους.

Αν αυτές είναι οι εξελίξεις, μια μεγάλη ευκαιρία να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα χαθεί. Αυτό μπορεί να βολεύει το ένα ή το άλλο κόμμα εν όψει εκλογών, αλλά θα είναι αρνητική εξέλιξη. Διότι οι εθνικιστές στα Σκόπια θα ξαναπάρουν το πάνω χέρι. Και αυτό μόνο τους Ελληνες ομοϊδεάτες τους χαροποιεί. Οι άλλοι, οι κοντόφθαλμοι που πολέμησαν τη Συμφωνία μόνο για προεκλογικούς λόγους, θα καταλάβουν τότε το τραγικό λάθος τους.

Οι λαοί έχουν δικαίωμα στο λάθος. Το πρώτο έγινε με το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Τίποτα δεν αποκλείει να ακολουθήσουν κι άλλα. Μια εξήγηση βρίσκεται σ’ αυτό που είχε πει ο μετρ της προπαγάνδας Αδόλφος Χίτλερ: «Οποιος θέλει την εύνοια των μαζών πρέπει να λέει τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα».