369
Ο Χρήστος Ταραντίλης στο μπρίφινγκ της Πέμπτης | ΙΝΤΙΜΕnews

Ταραντίλης: Οι στόχοι της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό έχουν επιτευχθεί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 13:20
Ο Χρήστος Ταραντίλης στο μπρίφινγκ της Πέμπτης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ταραντίλης: Οι στόχοι της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό έχουν επιτευχθεί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 13:20

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕ για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εφαρμογή μιας νέας, πιο αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μπορούμε ήδη να πούμε –έχοντας πλέον τα δεδομένα που αφορούν το 2020– ότι οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί».

Αυτό δήλωσε στην αναφορά του για την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, που παρέθεσε σειρά στοιχείων για τις επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, καταγράφεται:

-Μείωση των αφίξεων κατά 80%.

-Μείωση των διαμενόντων στις δομές της χώρας κατά 63%.

-Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου κατά 60%.

-Αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά 56%.

-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου κατά 64%.

Μέσα στο 2020 επίσης, έκλεισαν 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις τρεις νέες δομές για αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα από τις δομές των νησιών, σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πράξη έγινε, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, και «ο στόχος της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Επικράτεια, καθώς σε όλες τις Περιφέρειες, με εξαίρεση τις πύλες εισόδου, οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού».

Συγκεκριμένα:

-Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

-Ενισχύθηκε η φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο και τον Έβρο, όπου προχωρά η κατασκευή νέου φράχτη.

-Δημιουργήθηκε νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής δραστηριότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό.

-Μπαίνει τέλος στην επιδοματική πολιτική του παρελθόντος, που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού παράτυπων μεταναστών.

-Αρχισε η αντικατάσταση των άναρχων κέντρων με κλειστά/ελεγχόμενα, που εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας».

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα χορηγείται άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται. «Η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για αυτούς που διαφεύγουν από διώξεις και πολέμους. Για αρκετούς από αυτούς η Ελλάδα είναι πλέον η πατρίδα τους και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είναι εδώ. Υπάρχει όμως μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και ταυτόχρονα ζήτησε έμπρακτη αλληλεγγύη από την πλευρά της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας  απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, είναι απρόθυμες να συνεισφέρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...