1070
|

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – πιέζει και η Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 12:32

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – πιέζει και η Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 12:32

Με την πρότασή του για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της σημερινής –μέσω τηλεδιάσκεψης– Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορονοϊού, έχοντας ήδη κερδίσει τη στήριξη και άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Euractiv –και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing– γιατί είναι τόσο αναγκαία η υιοθέτηση από όλα τα κράτη-μέλη του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις.

Οπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων η COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρότασή του αυτή αφορά τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, ο κ. Μητσοτάτης διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιο «υγειονομικό διαβατήριο», αλλά για μέσο διευκόλυνσης των μετακινήσεων.  Οσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, σημειώνει.

Στο άρθρο του στο Εuractiv, o κ. Μητσοτάκης αναφέρει αρχικά ότι «η πανδημία του κορονοϊού μάς έφερε θλίψη, προκάλεσε απομόνωση και επηρέασε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την εργασία μας, τις προοπτικές και τις κοινωνικές νόρμες. Κάναμε μια απαραίτητη και συνειδητή θυσία με στόχο να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε» και «τώρα που το τέλος αυτής της δοκιμασίας έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, με τη σταδιακή πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τη θυσία αυτή ως κάτι δεδομένο».

«Το οφείλουμε στους πολίτες -υπογραμμίζει- να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου, ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία».

Οπως επισημαίνει, «ένα από σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η διασύνδεση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση, όταν ταξιδεύουμε» και «μπορούμε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες (της Ευρώπης) να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα», εκτιμά και αφού σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται τους όποιους προβληματισμούς,  εξηγεί γιατί πρέπει να κινηθούμε τώρα και όχι αργότερα:

«Διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί. Η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μάς έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας».

«Εύλογα», αναγνωρίζει, «οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε», αλλά «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

»Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό», ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν από την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2021 καθώς πορευόμαστε προς την επίτευξη ανοσίας. Ωστόσο, θα ήταν περίπλοκο και οικονομικά ασύμφορο να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα από όλους» τονίζει στο άρθρο του ο Πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων, απαντά αρνητικά:

«Στην Ελλάδα», εξηγεί, «έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το portal μας gov.gr ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού. Τα στοιχεία αναγράφονται σε δύο γλώσσες και περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο του εμβολίου, καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου έγινε η χορήγηση των δόσεων. Όλα τα στοιχεία είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφούνται εντός δευτερολέπτων. Και όσον αφορά την προστασία των δεδομένων είναι ασφαλή και προστατευμένα».

«Εχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτή την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», συμπληρώνει και εκφράζει την ελπίδα, παρά το ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τα ταξίδια, ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και τα δύο. «Δέχομαι πως πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό», τονίζει, «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στα αεροδρόμια τα κορυφαία διεθνώς συστήματα έξυπνων ελέγχων που διαθέτουμε».

«Στο τέλος της ημέρας», καταλήγει, «αυτό που θα προσφέρει ένα κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σιγουριά, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν απαλλαγμένοι από περιορισμούς καραντίνας αφότου εμβολιαστούν και αποκτήσουν σημαντικό βαθμό ανοσίας».

Κλείνοντας το άρθρο του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πάνω από όλα, δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο με βάση τον εμβολιασμό. Δεν αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των πολιτών να ταξιδεύουν. Αντίθετα, αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας. Ακριβώς για να μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Πιέσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προς τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, ασκεί και η Ισπανία.

«Η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή στην κινητικότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RNE η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ.

Η έκδοση τέτοιου πιστοποιητικού πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε, καθώς, όπως σημείωσε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ευκολότερα, όπως γίνεται τώρα με τα μοριακά τεστ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...