1556
Ιούλιος 2015. Ή Απρίλιος 2016; Βρείτε τη διαφορά. Ντάισελμπλουμ, Τσακαλώτος και Σαπέν χαμογελούν... | Enzo Zucchi / EU Handout / SOOC

«Σπόντες» Βούτση για εκλογές και Eurogroup 9 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2016, 12:14
Ιούλιος 2015. Ή Απρίλιος 2016; Βρείτε τη διαφορά. Ντάισελμπλουμ, Τσακαλώτος και Σαπέν χαμογελούν...
|Enzo Zucchi / EU Handout / SOOC

«Σπόντες» Βούτση για εκλογές και Eurogroup 9 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2016, 12:14

Με την διαπραγμάτευση για την Aξιολόγηση να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να έχει πέσει, σχεδόν, στο κενό με την υποβολή του στον Ντόναλντ Τουσκ, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα τις τελευταίες 48 ώρες σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Αμστερνταμ και Βερολίνο. Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και επιβεβαιώνει το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσανατολίζεται σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9 Μαΐου ή την Τρίτη 10 Μαΐου. Eπιπροσθέτως, το Reuters αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κυρίους Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των Θεσμών, Ντράγκι-Γιούνκερ-Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν από το Eurogroup, αλλά και να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το θέμα του χρέους.

Σε μία ανασκόπηση των ραγδαίων εξελίξεων, το ΑΜΠΕ σημειώνει ότι ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Τετάρτη ο κ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή, θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με τον γάλλο ομόλογό του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολλούς ομολόγους του, ξεκινώντας έναν γύρο διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από τη Γαλλία, παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει.

Ετσι, θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης – στις 14 ή στις 15 Μαΐου, σύμφωνα πάντοτε με την εκτίμηση του ΑΜΠΕ, η οποία ήρθε να συμπληρώσει διαρροή κύκλων του Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα και οι συμμαχίες της είναι για πρώτη φορά τόσο ισχυρές στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τη διαρροή, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τόνισε ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται».

Μία φράση που είχε χρησιμοποιήσει τη Μεγάλη Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και επανέλαβε σχεδόν αυτολεξεί σε συνέντευξή της στην ΕΡΑ το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου. Καθίσταται φανερό ότι αυτή είναι η «γραμμή» του Μαξίμου για την εμπλοκή των τελευταίων ημερών.

Το καλοκαίρι του 2015

Ανεξαρτήτως της σύγκλησης του Eurogroup, η  αλήθεια είναι πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καθημερινά μας οδηγούν πιο κοντά σε όσα ζήσαμε το περυσινό καλοκαίρι. Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στη χώρα, με τον Νίκο Βούτση να είναι αυτός που έδωσε τη… χαριστική βολή και έκανε τους πάντες να μιλούν για εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στον Βήμα FM το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης και παραδέχθηκε πως τα πράγματα είναι οριακά. «Δεν περνούν αυτά τα μέτρα από αυτή τη Βουλή», είπε για τη δέσμη μέτρων που ζητούν οι δανειστές για το μέλλον και –όπως ήταν αναμενόμενο- όλοι άρχισαν να αναζητούν τι εννοεί το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση δεν διανοείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση πρόσθετα μέτρα όχι γιατί εκτιμά ότι μπορεί να μην περάσουν αλλά γιατί δεν θέλει να το κάνει. Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν θα έρθει αυτή η περίπτωση», αναφερόμενος στις εκλογές και κατέληξε πως τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και οι άλλοι υπουργοί συντάσσονται απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και ενώ οι Θεσμοί αποχώρησαν από την Αθήνα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Τσακαλώτος εξήλθε -χωρίς δηλώσεις- περί τις 4 το απόγευμα, ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν σε αναμονή για νέα τηλεφωνική επικοινωνία εντός της ημέρας, αργά το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Αντικείμενο η σύγκληση του πολυπόθητου για την κυβέρνηση Eurogroup, μέσα σε ένα κλίμα αντιφατικών δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ για την Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί

Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στις Βρυξέλλες μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ιστότοπος kathimerini.gr, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως «δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή», όπως είπε.

Την άποψη της Επιτροπής όμως δεν την ασπάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup είχε μιλήσει σε άλλο τόνο επισημαίνοντας πως «αυτά τα μέτρα για να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, να είναι αξιόπιστα και να τίθενται σε εφαρμογή με κάποιο αυτόματο τρόπο».

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί χώρισε σε τρία σημεία τη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η Αξιολόγηση:

  1. Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να συμφωνηθεί και νομοθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι εκεί υπάρχει 99% συμφωνία σε όλα τα μέτρα, τα φορολογικά, ασφαλιστικά, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια. «Εχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος» είπε.
  2. Συμφωνία στον μηχανισμό επιπλέον μέτρων. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα έχουν αποτέλεσμα 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και τα αποτελέσματα της Eurostat κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε. Για τον κ. Μοσκοβισί όλο το Eurogroup αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν την ιδέα ενός προληπτικού μηχανισμού μέτρων που θα τίθεται σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Αυτός ο μηχανισμός όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί πρέπει να είναι αξιόπιστος, αυτόματος δηλαδή βασισμένος σε στοιχεία που θα ενεργοποιούν τα έξτρα μέτρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση προς την παραπάνω κατεύθυνση που «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» όπως είπε χαρακτηριστικά.
  3. Συμφωνία στη βιωσιμότητα του χρέους. «Εκτός από κούρεμα του χρέους, εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια».

Για τον κ. Μοσκοβισί ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δίκιο που δεν κάλεσε Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη πρόοδος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Τι έχει συμβεί ως τώρα

Μπορεί τα πράγματα να μην εξελίσσονται ούτε κατ’ ελάχιστον με τον τρόπο που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό, όμως, δεν εμποδίζει το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για ικανοποίηση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. Και όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επικοινωνήσει ξανά με τον Ντόναλντ Τουσκ και να του ζητήσει εκ νέου να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με τη Σύνοδο Κορυφής, αφού αυτό το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε επί του αιτήματος της Αθήνας και πέταξε το μπαλάκι στον Γερούν Ντάισελμπλουμ (θυμηθείτε τα πάντα εδώ), ενώ με βάση τα όσα αναφέρει το non paper του Μαξίμου η τηλεφωνική επαφή θα επαναληφθεί, σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου. «Σε δύο εβδομάδες πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα» τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο ολλανδός πολιτικός.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με υπουργούς του, στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής.

Κι αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για τα όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στη διαπραγμάτευση, η ίδια η πραγματικότητα ταράσσει τον… εφησυχασμό.

Και ο Γιούνκερ στο κόλπο

Είναι αλήθεια πως από την ώρα που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πρώτη φορά που δεν έχει στο πλευρό του τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απουσιάζει εμφατικά από τη διαπραγμάτευση, με τον κ. Τσίπρα να έχει επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης μαζί του και να του ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τη συνεδρίαση του Eurogroup, άσχετα εάν γι αυτό αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές από το Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξες για το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μπορέσει να πείσει τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών να ορίσει μέχρι το απόγευμα σήμερα τη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να ζητούνται εξηγήσεις ή να υπάρχουν τοποθετήσεις για τη μη πραγματοποίηση του σημερινού -όπως είχε φανεί αρχικά- Eurogroup.

e32a95921458324717
Τσίπρας και Γιούνκερ κάποτε διαπραγματεύονταν μαζί / photo: Aris Oikonomou@SOOC

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η «Ναυτεμπορική», οι δύο άντρες τα είπαν τηλεφωνικά και την Τετάρτη το απόγευμα.

Οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Νάθαν Σιτς, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο κ. Σιτς εμφανίστηκε να στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή. Υποστήριξε επίσης την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά τους ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορούν την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...