545
Η Κελιάν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του νέου προέδρου. Εισήγαγε τον όρο «εναλλακτικά στοιχεία»... | REUTERS/Carlos Barria

Η Αμερική στην εποχή των «εναλλακτικών» στοιχείων του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 10:37
Η Κελιάν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του νέου προέδρου. Εισήγαγε τον όρο «εναλλακτικά στοιχεία»...
|REUTERS/Carlos Barria

Η Αμερική στην εποχή των «εναλλακτικών» στοιχείων του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 10:37

Ισως θα έπρεπε να το περιμέναμε -και όσοι δεν το περίμεναν τουλάχιστον θα πείστηκαν- ότι ο Λευκός Οίκος υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα επικαλεστεί με την πρώτη ευκαιρία δεδομένα που δεν είναι και τόσο αληθινά. Οπως πορεύτηκε το στρατόπεδο του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, με τους Αμερικανούς να πείθονται μάλιστα από ψεύδη και μισές αλήθειες, έτσι θα πορευτεί και τώρα που ήρθε στην εξουσία.

Η ευκαιρία δόθηκε μόλις την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας με την διαμάχη για το πόσοι πολίτες παρακολούθησαν την τελετή.

«Ηταν το μεγαλύτερο πλήθος που έχει παρακολουθήσει ποτέ ορκωμοσία είτε από κοντά είτε σε όλο τον κόσμο, τελεία και παύλα», τόνισε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ μολονότι τα μέσα ενημέρωσης με φωτογραφίες, ρεπορτάζ και γραφήματα έσπευσαν να διαψεύσουν τους όντως κραυγαλέους ισχυρισμούς του.

Την ίδια ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να παίξει το χαρτί των «κακών δημοσιογράφων» κατά την επίσκεψή του στη CIA με την οποία, όπως και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, είχε ταραχώδη σχέση ήδη από την προεκλογική περίοδο. Εκεί είπε ότι τα ΜΜΕ ψευδώς τον παρουσιάζουν σε σύγκρουση με την υπηρεσία. Πρόσθεσε και πάλι ότι λένε ψέματα και για το πλήθος της ορκωμοσίας, το οποίο προσδιόρισε σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους!

Την Κυριακή η σύμβουλος του προέδρου Κελιάν Κόνγουεϊ έδωσε μια ακόμη διάσταση: ο Λευκός Οίκος για τους ισχυρισμούς περί μεγαλύτερου πλήθους «έδωσε εναλλακτικά στοιχεία» («alternative facts», περίπου στο 2:00 στο βίντεο παραπάνω).

Ο ευφημισμός της Κόνγουεϊ γρήγορα αποδομήθηκε και αυτός στα κοινωνικά δίκτυα. Τα περιβόητα «εναλλακτικά στοιχεία» είναι απλώς ψευδείς δηλώσεις.

2017-01-20T190154Z_338097056_RC156C19D700_RTRMADP_3_USA-TRUMP-INAUGURATION (1)
Αριστερά το πλήθος για τον Τραμπ και δεξιά για τον Ομπάμα το 2009: υπάρχει σύγκριση; (REUTERS/Lucas Jackson, Stelios Varias)

Οι New York Times ανέλυσαν φωτογραφίες από την ορκωμοσία Τραμπ και αυτήν του Ομπάμα το 2009 και έδειξαν ότι το πλήθος την Παρασκευή ήταν σαφώς μικρότερο και πάντως σίγουρα όχι 1,5 εκατομμύριο· το υπολόγιζαν σε 500.000.

Ακόμη και οι τηλεθεατές ήταν λιγότεροι, σύμφωνα με την Nielsen: 38 εκατ. στις ΗΠΑ για τον Ομπάμα έναντι 30,6 για τον Τραμπ, αλλά και 42 εκατ. για τον Ρέιγκαν το 1981. Σαφώς μικρότερη και η κίνηση στο μετρό της Ουάσινγκτον σε σχέση με άλλες χρονιές, ανέφερε η εταιρεία διαψεύδοντας και αυτή τον Σπάισερ. Μάλιστα η κίνηση στο μετρό της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν μεγαλύτερη κατά την πορεία των γυναικών το Σάββατο παρά κατά την τελετή της ορκωμοσίας του Τραμπ μία ημέρα νωρίτερα!

C2tzNTBXUAEoivG

Για χάρη της συζήτησης ας πούμε πως η εκτίμηση του πλήθους μπορεί να είναι και υποκειμενική. Αλλά τι γίνεται με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το ψιλόβροχο σταμάτησε μόλις άρχισε να μιλά ενώ μόλις τέλειωσε άρχισε και πάλι να βρέχει πιο δυνατά; Οι New York Times υποστηρίζουν ότι και στα 18 λεπτά της ομιλίας του ψιχάλιζε.

Κάπου εκεί ίσως είναι και η ουσία όλης αυτής της ιστορίας. Αφού το λέει ο Τραμπ ότι λίγο-πολύ η βροχή σταμάτησε για να εκφωνήσει την ομιλία του, θα το πιστέψουν πολλοί, γιατί, εξάλλου, δεν θα ήταν πιο ωραίο αν ήταν όντως έτσι όπως τα λέει; Η εποχή που η πραγματικότητα δεν έχει και τόσο σημασία αν δεν βολεύει το αφήγημα των ηγετών είναι ήδη εδώ. Σημασία έχει τι πιστεύει ο κόσμος ή τι θέλει να πιστέψει ο κόσμος. Και αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...