589
Καρέ από το graphic novel που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της Εμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Υψη» |

Τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» προκαλούν νέες θύελλες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 15:43
Καρέ από το graphic novel που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της Εμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Υψη»
|

Τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» προκαλούν νέες θύελλες

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 15:43

Μπορεί άραγε ένα μυθιστόρημα του 1847 να εμπνεύσει τις σύγχρονες γυναίκες; Μπορεί κάποια που ζει στην εποχή του γρήγορου Ιντερνετ, με την ηλεκτρονική αλληλογραφία να καταφτάνει με ταχύτητα φωτός, να ταυτιστεί με μια ηρωίδα που περίμενε μήνες ολόκληρους ένα γράμμα από τον αγαπημένο της;

Η απάντηση που δίνει η βρετανίδα Λίλι Κόουλ, σούπερ μόντελ αλλά και με πτυχίο του Κέιμπριτζ στην Ιστορία Τέχνης, είναι «ναι, και βέβαια μπορεί». Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, έχει επιλεγεί από την ιστορική λογοτεχνική λέσχη Brontë Society, ώστε να συνεργαστεί δημιουργικά στις εκδηλώσεις εορτασμού με αφορμή τα 200 χρόνια που συμπληρώνονται τον Ιούλιο του 2018 από τη γέννηση της Εμιλι Μπροντέ.

Μεταξύ άλλων, το διάσημο μοντέλο έχει κληθεί να μιλήσει σε διάφορα παιδικά φεστιβάλ λογοτεχνίας σχετικά με το κλασικό μυθιστόρημα της Μπροντέ, «Ανεμοδαρμένα Υψη».

lilycole
Η πέτρα του σκανδάλου: η βρετανίδα Λίλι Κόουλ, σούπερ μόντελ, αλλά και πτυχιούχος από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

«Η Εμιλι Μπροντέ αποτελεί έμπνευση για μένα, χάρη σε αυτό το μυθιστόρημα. Το διάβασα όταν ήμουν μαθήτρια στο σχολείο. Από τότε, είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν μέσα μου. Και το διάβασα ξανά και ξανά, ούτε που ξέρω πόσες φορές» δήλωσε η Κόουλ με ενθουσιασμό.

Ολα καλά ως εδώ. Ομως η ίδια, σκέφτηκε να συμπεριληφθεί σε φεστιβάλ παιδικής λογοτεχνίας στο οποίο πρόκειται να μιλήσει τον Ιούνιο, όχι μόνο το αυθεντικό μυθιστόρημα της Μπροντέ, αλλά και ένα graphic novel βασισμένο στο συγκεκριμένο βιβλίο. Σε αυτό, οι μυθιστορηματικοί ήρωες έχουν χωρέσει σε έγχρωμα καρέ και οι διάσημες στιχομυθίες τους, αποδίδονται μέσα από λευκά «συννεφάκια» (bubbles), όπως αυτά που συναντούμε στα κόμικς.

Η διευθύντρια του λονδρέζικου φεστιβάλ Αμάντα Μπρέταργκ, υποστήριξε αυτή την επιλογή της Κόουλ, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση, ώστε να γίνει το μυθιστόρημα πιο προσιτό και πιο θελκτικό σε ηλικίες από εννιά ετών και πάνω».

Και πρόσθεσε, ότι θα υπάρχουν επίσης εκδοχές βρεφικής λογοτεχνίας του μυθιστορήματος: μέσα από εικόνες, οι πολύ νεαροί αναγνώστες του μέλλοντος, θα εισάγονται στο σύμπαν της Μπροντέ.

Ολες αυτές τις ευφάνταστες ιδέες, φαίνεται ότι δεν είδαν με καλό μάτι κάποιοι σκληροπυρηνικοί της βρετανικής διανόησης, οι οποίοι αντέδρασαν με δυσπιστία, τόσο απέναντι στην επιλογή της Κόουλ, τόσο και απέναντι στις επιλογές προώθησης που έκανε η ίδια.

Ο Αλαν Σμίδερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, δήλωσε σχετικά: «Το να διατίθεται ένα graphic novel σε ένα φεστιβάλ βιβλίου, είναι υποτιμητικό για το ίδιο το έργο της Εμιλι Μπροντέ. Ξέρω πολλά εννιάχρονα που θα διάβαζαν με μεγάλο ενθουσιασμό το πρωτότυπο μυθιστόρημα και όχι κάποια εικονογραφημένη σύγχρονη εκδοχή του».

Νωρίτερα εφέτος μάλιστα, ο συγγραφέας Νικ Χόλαντ έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί από τη Λέσχη Brontë Society, με την αιτιολογία ότι δεν συμφωνούσε καθόλου με την επιλογή της Λίλι Κόουλ στον στρατηγικό σχεδιασμό των εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Μπροντέ. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την ανάθεση, ως «κακόγουστη φάρσα».

Και συνέχισε τις μυθιστορηματικές υποθέσεις, λέγοντας ότι «η Εμιλι θα ένιωθε αποστροφή αν ήξερε ότι ένα σούπερ μόντελ θα αναλάμβανε τους εορτασμούς». Πρόσθεσε επίσης, ότι όλα στις μέρες μας θυσιάζονται στον βωμό της μόδας και της δημοτικότητας, παραγκωνίζοντας το ίδιο το έργο και την αξία της Μπροντέ.

Η απάντηση της Λίλι Κόουλ, επαλήθευσε ότι εκτός από ένα φωτογενές τοπ μόντελ, είναι και ένα κορίτσι με λέγειν, ευστροφία και σε τελική ανάλυση, πτυχίο από το διόλου ευκαταφρόνητο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ: «δεν είμαι μάντης για να υποθέσω τί γνώμη θα είχε η Εμιλι Μπροντέ για τη δική μου ανάθεση. Σέβομαι όμως το πνεύμα και την ακεραιότητά της αρκετά, ώστε να πιστεύω ότι δεν θα έβαζε ποτέ ταμπέλες σε ανθρώπους».

Ομορφη και σκεπτόμενη η Λίλι Κόουλ. Το επικίνδυνο είδος ηρωίδας που πάντα αγαπούσε η ίδια η Μπροντέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...