263
Βομβαρδιστικό B-52 στους ουρανούς του Αφγανιστάν – σύντομα και στον Ειρηνικό, από βάση στην Αυστραλία | U.S. Air Force/Master Sgt. Lance Cheung/Handout via REUTERS

Τα αμερικανικά B-52 «βλέπουν» την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 09:15
Βομβαρδιστικό B-52 στους ουρανούς του Αφγανιστάν – σύντομα και στον Ειρηνικό, από βάση στην Αυστραλία
|U.S. Air Force/Master Sgt. Lance Cheung/Handout via REUTERS

Τα αμερικανικά B-52 «βλέπουν» την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 09:15

Πριν από έναν χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το νέο σύμφωνο περιφερειακής ασφαλείας AUKUS που στοχεύει στη στρατιωτική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού και μέλη του είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία. Τότε, πέντε μήνες προτού οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, όλοι κατάλαβαν ότι για τον Λευκό Οίκο το μείζον γεωπολιτικό ζήτημα είναι η τιθάσευση της Κίνας.

Από πέρσι, όμως, τα πάντα άλλαξαν, έτσι οι εξελίξεις στην Ευρώπη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον – και το αμερικανικό, φυσικά. Ωστόσο η Corriere della Sera εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν μετέβαλαν άποψη σχετικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. «Για αυτές, το πρωταρχικό μέτωπο παραμένει το ασιατικό, εξαιτίας της αστάθειας στην περιοχή». Και κατονομάζει τους πρωτεργάτες αυτής της αστάθειας, «τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ» και «την Κίνα, με τις επίφοβες κινήσεις της στην Ταϊβάν».

Η είδηση, λοιπόν, που αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν ξέχασαν το AUKUS αφορά ένα νέο πρότζεκτ του Πενταγώνου. Βάσει των σχετικών πληροφοριών, το Πεντάγωνο θα στείλει «μελλοντικώς» στην Αυστραλία έξι «στρατηγικά βομβαρδιστικά» B-52. Για την ακρίβεια, θα εγκατασταθούν στη βάση «Tindal», κάπου 300 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ντάργουιν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μάλιστα ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί και δυνάμεις Πεζοναυτών.

«Πρόκειται για κίνηση με στόχο το Πεκίνο. Η ιδέα είναι να υπάρχει μία βάση εξοπλισμένη με κέντρο συντήρησης και με όλα τα απαραίτητα μέσα υποστήριξης ώστε να ενισχυθεί το αμερικανικό οπλοστάσιο στην περιοχή. Τα αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ προβλέπουν την εντατικοποίηση της συνεργασίας με περιφερειακούς συμμάχους τους, με επισκέψεις αεροπορικών και ναυτικών μονάδων και, βέβαια, με ασκήσεις» καταλήγει  η ιταλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...