386
Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα τουρκικά λιμάνια όπου μεταφορτώνονται τα προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία | REUTERS/Mehmet Emin Caliskan

Πώς οι Ρώσοι παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας και Ιράν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 12:57
Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα τουρκικά λιμάνια όπου μεταφορτώνονται τα προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία
|REUTERS/Mehmet Emin Caliskan

Πώς οι Ρώσοι παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας και Ιράν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 12:57

Οι ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Ιράν και την Τουρκία για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και να συνεχίσουν τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις εμπορικές οδούς της Ανατολής για να παρακάμψουν τα εμπόδια που τους έχει βάλει η Δύση, ενώ έχουν καταφύγει στα κρυπτονομίσματα ως νέα μέθοδο χρηματοδότησης.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Financial Times είχαν αναφερθεί στις πολυάριθμες επισκέψεις ρώσων επιχειρηματιών στο Ιράν, μία χώρα στην οποία, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της εδώ και τέσσερα χρόνια, κυκλοφορούν αμέτρητα iPhone.

Στα τέλη Αυγούστου, ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Γουάλι Αντεγιέμο, είχε προειδοποιήσει τον τούρκο ομόλογό του ότι εταιρείες και ιδιώτες από τη Ρωσία χρησιμοποιούν την Τουρκία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, ότι η Τουρκία, το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρουσιάζει αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της κατά 42% μέσα σε έξι μήνες, τονίζοντας ότι τα φορτία φτάνουν στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Μερσίνης ή της Σμύρνης και στη συνέχεια φορτώνονται σε πλοία τουρκικών ναυτιλιακών εταιρειών, για να κατευθυνθούν προς το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δυνατότητα για ρώσους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο με επενδύσεις 405.000 ευρώ σε ακίνητα και να δημιουργήσουν τοπικές εταιρείες, λειτουργώντας ως μεσάζοντες στο εμπόριο μεταξύ της χώρας τους και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος στην εταιρεία BlueBay Asset Management, υπογράμμισε στη Le Monde ότι «η Τουρκία φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των κυρώσεων, αν κρίνουμε από την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της και του ισοζυγίου πληρωμών της, το οποίο διπλασιάστηκε τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους».

Ως προς την αναζήτηση τρόπων για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, δεδομένης της απαγόρευσης του Swift για τη Ρωσία, η Δούμα σχεδιάζει να εγκρίνει σύντομα νόμο που επιτρέπει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών.

Στα τέλη Μαρτίου, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε κατηγορήσει εταιρείες και πολίτες της Ρωσίας ότι παρακάμπτουν τις κυρώσεις, ανταλλάσσοντας ρούβλια με κρυπτονομίσματα.

Ο Ας επισήμανε ότι «τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τις κυρώσεις είναι εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες και έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, όπως οι ημιαγωγοί», ως προς τα οποία η Ρωσία εξαρτάται πάνω από 45% από τις εισαγωγές από την Ευρώπη. «Οι κυρώσεις, ακόμα κι αν καταστρατηγηθούν, αυξάνουν το κόστος των εισαγωγών, γεγονός που βλάπτει τη ρωσική οικονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...