401
Η διαφοροποίηση της κυρίας Κασιμάτη έγινε ήδη θέμα συζήτησης στους διαδρόμους της Βουλής | INTIMEnews

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αναπάντεχη διαφοροποίηση Κασιμάτη από την κομματική γραμμή

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 13:55
Η διαφοροποίηση της κυρίας Κασιμάτη έγινε ήδη θέμα συζήτησης στους διαδρόμους της Βουλής
|INTIMEnews

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αναπάντεχη διαφοροποίηση Κασιμάτη από την κομματική γραμμή

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 13:55

Και εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά για την κυβερνητική πλειοψηφία στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μία δυσάρεστη έκπληξη – ήτοι ηχηρή διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή της βουλευτού Β’ Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, ήρθε τα ταράξει τα νερά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το «Εθνος», η κυρία Κασιμάτη ψήφισε «παρών» ή κατά, σε 13 προτάσεις του κόμματος της, σε μία πρωτοβουλία που ήδη έχει γίνει θέμα συζήτησης στους διαδρόμους της Βουλής.

Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, ψήφισαν 274 βουλευτές.

Απείχαν η Φώφη Γεννηματά και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου (ψήφισε για όλη την ΚΟ, προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο αριθμός 180), οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη, ενώ επίσης απουσίαζαν Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κασαπίδης και Στάθης Παναγούλης .

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από έναν μήνα προκειμένου να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι διατάξεις που θα τεθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή και αφού μεσολαβήσουν εκλογές.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ουσιαστικά ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο τους διανεμήθηκε και περιελάμβανε ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια με τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες της ΚΟ της ΝΔ καθώς και προτάσεις που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Οι επιλογές που είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές ήταν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε όποια διάταξη δεν υπήρχε σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», θεωρείτο αυτομάτως πως δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία ήταν φανερή, ονομαστική και διεξήχθη για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονταν στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημειώσαν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπέγραψαν το προσκόμισαν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές.

Νωρίτερα, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων. Σημείο που δίχασε σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν η ερμηνεία του άρθρου 110 τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.