884
Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, επέμεινε ο Πρωθυπουργός | INTIMEnews

Tσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θα ψηφίσει Παυλόπουλο για Πρόεδρο, έχει τάξει τη θέση στο ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 18:25
Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, επέμεινε ο Πρωθυπουργός
|INTIMEnews

Tσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θα ψηφίσει Παυλόπουλο για Πρόεδρο, έχει τάξει τη θέση στο ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 18:25

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη στάση του στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε από τη βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», με μόνο οδηγό την πολιτική σκοπιμότητα. Και όπως είπε, το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης διότι έχει τάξει την θέση του Προέδρου σε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε παλαιότερη παρατήρησή του ότι με τη στάση του στο θέμα του Προέδρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε τον γνωστό πρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

«Μία έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

»Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων», σχολίασε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Λέτε εμάς ότι είμαστε κυβέρνηση κουρελού, αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο (…) Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;  Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα. Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί;

»Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;» ήταν ένα ακόμα ερώτημα που έθεσε, κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ ότι  αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αυτό», τόνισε,  «σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

»Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».

«Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει στη δική του ομιλία αν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το άρθρο 86 και το «όχι ξανά τεχνοκράτης πρωθυπουργός»

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τροποποίησης του κατάπτυστου -όπως το χαρακτήρισε- άρθρου 86 που δίνει ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση στο πολιτικό προσωπικό.

Οπως υπογράμμισε, η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος».

Το εν λόγω άρθρο, τόνισε, θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση, αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001 και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έψαχνε ξανά μία πρόφαση για να μην αλλάξει το άρθρο 86, αλλά τελικά υποχώρησε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή

Στο πλαίσιο της πρότασης τροποποίησης του άρθρου 86, ο Πρωθυπουργός μίλησε για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή, καθώς επίσης για κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται -όπως είπε-  η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ανάμεσα στη δέσμη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεχώρισε τέλος, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην υποχρέωση να είναι εκλεγμένος βουλευτής ο εκάστοτε πρωθυπουργός έτσι ώστε, όπως είπε, να μην είναι δυνατή η παράδοση των κλειδιών της χώρας σε τεχνοκράτες – σε μία σαφή αιχμή για της περίοδο της διακυβέρνησης Παπαδήμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...