362
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση. | SOOC

Κατρούγκαλος: Δεν θέλουμε ιδιωτικά ΑΕΙ για να μην παίρνουν δάνεια οι φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 12:10
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση.
|SOOC

Κατρούγκαλος: Δεν θέλουμε ιδιωτικά ΑΕΙ για να μην παίρνουν δάνεια οι φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 12:10

Πρώτα ήταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που επιχειρηματολογώντας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστήριξε ότι το φημισμένο Χάρβαρντ φταίει για τις ανισότητες στον κόσμο (εδώ). Ακολούθησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που είπε ότι δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ιδιωτικά ΑΕΙ για να μη χρεώνονται οι νέοι. Είτε πρόκειται για έναν πρώην βουλευτή, είτε για έναν νυν και υπουργό, το ίδιο νήμα τους συνδέει: να μην υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια προκειμένου να μείνει το επίπεδο των κρατικών ως έχει και οι Ελληνες να είναι υποχρεωμένοι να φοιτούν σε αυτά…

Βέβαια η άποψη του κ. Κατρούγκαλου είναι πολύ πιο σημαντική καθώς πρόκειται για τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση. Εξηγώντας λοιπόν γιατί το κυβερνών κόμμα αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει για να μην αναγκαστούν και οι έλληνες φοιτητές να πάρουν δάνεια όπως συμβαίνει στην Αμερική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «στην Αμερική όπου λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια όσοι θέλουν να σπουδάσουν και δεν έχω λεφτά αναγκάζονται να πάρουν δάνεια. Και τα δάνεια αυτά φτάνουν σήμερα δυο φορέα το χρέος της Ελλάδας».

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος έστρεψε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεχνητή είναι λογικό να μην αντιλαμβάνεται τι μεγάλη υποδούλωση είναι να χρωστούν 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πάνω από 100.000 δολάρια ο καθένας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ένα αγαθό όπως είναι η παιδεία που με βάση το δικό μας Σύνταγμα είναι κοινωνικό αγαθό».

Μάλιστα ολοκλήρωσε αυτό το επιχείρημα του λέγοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ πως «όταν έχεις πάρει ένα δάνειο ή ακόμα έχεις πάρει δάνειο και το πληρώνεις με ευκολία δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι σημαντικός κοινωνικός ταξικός φραγμός να μην μπορέσει ένα παιδί από αγροτική η εργατική οικογένεια να σπουδάσει».

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, το επιχείρημα για τα δάνεια που θα πρέπει να παίρνουν οι φοιτητές για να πληρώσουν τις σπουδές τους στα μη κρατικά πανεπιστήμια πρώτη στον ΣΥΡΙΖΑ το διατύπωσε η Μαρία Τριανταφύλλου, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, η οποία την Τετάρτη είπε, σε δραματικό τόνο, στη Βουλή: «Δεν ξέρετε τι παθαίνουν οι φοιτητές που παίρνουν δάνεια για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και μετά δεν μπορούν να τα πληρώσουν»… 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...