295
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ανγκελα Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο | Reuters

Συνάντηση Μπάιντεν – Μέρκελ για την επανεκκίνηση της σχέσης ΗΠΑ και Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 00:36
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ανγκελα Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο
|Reuters

Συνάντηση Μπάιντεν – Μέρκελ για την επανεκκίνηση της σχέσης ΗΠΑ και Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 00:36

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, για την αποχαιρετιστήρια μεταξύ τους συνάντηση, στην οποία κυριάρχησαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους ως προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Τέθηκε επίσης και η ενδυνάμωση της σχέσης των δύο χωρών που επλήγη κατά την προεδρία του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι χωρίζει τους δύο στενούς συμμάχους; Μεταξύ άλλων η περίπτωση του -σχεδόν έτοιμου- αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής, για τον οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αλλά, επίσης,  και ο βαθμός συνεργασίας με την Κίνα, οι πατέντες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας στους Ευρωπαίους για το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι ισχυρή και ελπίζουμε να την συνεχίζουμε, πιστεύω ότι θα το κάνουμε» είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής τους, που κράτησε πάνω από μία ώρα.

Παρατήρησε ότι η Μέρκελ έχει βρεθεί πολλές φορές στο Οβάλ Γραφείο και την αποκάλεσε «καλή φίλη, προσωπική φίλη και φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Μπάιντεν και η Μέρκελ γνωρίζονται εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν.

«Εκτιμώ τη φιλία» απάντησε η Μέρκελ, επισημαίνοντας τον ρόλο της Αμερικής στην οικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Η ίδια είχε μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία).

Μετά τις συνομιλίες και την κοινή συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ και ο σύζυγός της θα παρευρίσκονταν στο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Χίλαρι Κλίντον και οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News