387
/ | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ποιος εξαφάνισε τους ρώσους χάκερ που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 13:05
/
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ποιος εξαφάνισε τους ρώσους χάκερ που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 13:05

Μόλις πέντε ημέρες μετά το σχετικό τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ρώσοι χάκερ που είχαν χτυπήσει αμερικανικούς στόχους, εξαφανίστηκαν από το Διαδίκτυο.

Πρόκειται για την ομάδα REvil, που είχε έδρα τη Μόσχα ή άλλη πόλη πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, στην οποία το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή, σύμφωνα με τους Times.

Στο τηλεφώνημα της 9ης Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τον ρώσο ομόλογό του να φροντίσει να σταματήσουν οι κυβερνοεπιθέσεις των ρώσων χάκερ σε αμερικανικούς στόχους και είχε πει ότι αν δεν το κάνει το Κρεμλίνο, θα αναλάβει δράση εναντίον τους ο Λευκός Οίκος.

Αγνωστο παραμένει ποιος από τους δύο ευθύνεται για την εξαφάνιση των χάκερ, οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί των οποίων δεν υπάρχουν πια στο Dark Web. Εδρασε η Μόσχα ή το FBI; Ή οι ίδιοι οι χάκερ αποφάσισαν να αποσυρθούν για λίγο;

Την περασμένη εβδομάδα, η REvil είχε επιτεθεί σε εταιρεία λογισμικού στη Φλόριντα, ζητώντας 70 εκατ. δολάρια σε λύτρα και επηρεάζοντας χιλιάδες πελάτες της σε 17 χώρες. Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση του είδους στα χρονικά του Ιντερνετ.

Υπολογίζεται ότι οι ίδιοι χάκερ έχουν χτυπήσει 250 επιχειρήσεις από το 2019.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αποδείξεις ότι η ομάδα ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί σίγουρα να ασκήσει επιρροή πάνω της.

Αλλοι χάκερ εκτιμούν ότι υπεύθυνο για την εξαφάνιση της ομάδας είναι το FBI, ενώ σημειώνουν ότι ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη.

«Υπάρχουν αποδείξεις για ενορχηστρωμένη επίθεση στη δομή της REvil, είτε από τους ίδιους, είτε από την βιομηχανία είτε από δυνάμεις επιβολής του νόμου», είπε ο Τζον Χάλτκουιστ, από εταιρεία κυβερνοασφαλείας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι αναμένουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, που να αποδεικνύουν ότι η REvil δρούσε από τη Ρωσία.

Το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία είχε τεθεί από τον Μπάιντεν και στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης με τον Πούτιν. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει στον ρώσο ομόλογό του ότι 16 κλάδοι των υποδομών των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εκτός ορίων για τους χάκερ. Ανάμεσά τους, οι τηλεπικοινωνίες, η περίθαλψη, τα τρόφιμα και η ενέργεια, κλάδοι που θεωρούνται υψίστης σημασίας από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η απειλή των χάκερ θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Μπάιντεν με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...