481
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή | George Vitsaras / SOOC

Σύγκλιση σε τέσσερα σημεία βλέπει η Γεννηματά μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 14:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή
| George Vitsaras / SOOC

Σύγκλιση σε τέσσερα σημεία βλέπει η Γεννηματά μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 14:55

Σε πολύ καλό κλίμα και με σύγκλιση απόψεων έγινε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Η συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Ο Πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, η οποία του είπε ότι ταλαιπωρείται από ίωση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως μόλις την πέρασε και ο ίδιος. «Οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τις ιώσεις μας», σχολίασε η κυρία Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό να της προσφέρει ζεστό πράσινο τσάι. Ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να την ασπαστεί για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Ελληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο Πρωθυπουργός και η κυρία Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το Προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Γεννηματά είπε στον Πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τι είπαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυρία Γεννηματά να επισημαίνει στον κ. Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που «θα ενώνει» και ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.

Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός είπε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ότι τα Χριστούγεννα θα καταλήξει σε μια πρόταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News