899
Μια εκδήλωσε που έγινε σε -πολύ- κλειστό κύκλο | ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Intime

Ενας μπογιατζής στο ετοιμόρροπο κτίριο της Super League

Sportscaster Sportscaster 26 Νοεμβρίου 2016, 16:08
Μια εκδήλωσε που έγινε σε -πολύ- κλειστό κύκλο
|ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Intime

Ενας μπογιατζής στο ετοιμόρροπο κτίριο της Super League

Sportscaster Sportscaster 26 Νοεμβρίου 2016, 16:08

Τα εναλλακτικά σενάρια για την αναβάθμιση της Super League παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου σε στενό οικογενειακό κύκλο. Σε μια αίθουσα των 400 ατόμων, στην οποία υπήρχαν 370 άδειες καρέκλες. Πήγαν μόνο δυο ιδιοκτήτες ΠΑΕ -ούτε, καν, οι πρόεδροί τους- κάποιοι παρατρεχάμενοι και οκτώ δημοσιογράφοι. Στο σύνολο, καμιά τριανταριά νοματαίοι. Η πιο τρανή απόδειξη πως, στην Ελλάδα, αυτές οι μελέτες είναι πεταμένα λεφτά.

Οι προτάσεις της Deloitte και της PwC έχουν αξία μόνον για όσους πιστεύουν ότι ο κόσμος γελάει με το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί έχει 16 ομάδες αντί για 14, δυο γύρους αντί για έναν, ή επειδή ο πρωταθλητής δεν αναδεικνύεται από τα play-offs. Οι οποίοι -όπως φάνηκε- είναι ελάχιστοι. Οι πολλοί αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: καλή η ανταγωνιστικότητα -με τον διπλασιασμό των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος-, η ελκυστικότητα, η εμπορικότητα και η διάρκεια του προϊόντος, όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αξιοπιστία. Με αυτό το ελλείπον τραπουλόχαρτο, που αχρηστεύει την τράπουλα, οι διεθνείς οίκοι δεν καταπιάστηκαν.

Το ότι είναι το βασικό πρόβλημα, μας το δείχνουν -εντελώς δωρεάν- οι δικογραφίες για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, όσα ακούνε οι κοριοί, οι εμπρησμοί και οι τραμπουκισμοί που βγάζουν τους ανεπιθύμητους από τη μέση, οι πολεμικές ανακοινώσεις των ομάδων και τα «πύρινα» δημοσιεύματα του οπαδικού Τύπου, οι ομολογίες περί διαφθοράς από τα πιο επίσημα χείλη, τα σχόλια και οι συζητήσεις των φιλάθλων στο Διαδίκτυο: το Πρωτάθλημα δεν παίζεται στα γήπεδα και, πλέον, κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό.

Το οικοδόμημα καταρρέει. Από το 2010, τα έσοδα της Super League μειώθηκαν κατά 84%. Τα εισιτήρια, κατά 48%. Εφέτος κόπηκαν 310.809 σε οκτώ αγωνιστικές – 26.000 λιγότερα από τις πρώτες οκτώ πέρυσι. Υπάρχει ματς (Λεβαδειακός – Κέρκυρα) που το παρακολούθησαν 385 θεατές. Μια ντουζίνα παιχνίδια έχουν συγκεντρώσει λιγότερους από χίλιους. Ο μέσος όρος των εισιτηρίων στην Ελλάδα είναι 27% χαμηλότερος από εκείνον των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν, επίσης, 16 ομάδες.

1533554
Λεβαδειακός – Ξάνθη. Ενας αγώνας που παρακολούθησαν μόνο συγγενείς και φίλοι

Το 27% των εισπράξεων προέρχονται από τις διοργανώσεις της UEFA. Την τελευταία εξαετία, τα τηλεοπτικά έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 13%. Το Πρωτάθλημα έβγαλε την περασμένη σεζόν χωρίς κεντρικό χορηγό, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εφέτος, ενδιαφέρθηκαν μόνον τρεις εταιρείες που ανήκουν -εν όλω ή εν μέρει- σε ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Αυτή που πλειοδότησε, η Dimera του Ιβάν Σαββίδη, θα καταβάλει για το 2016-2017 μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Δύο εκατομμύρια πληρώνει ο χορηγός του πρωταθλήματος της Γκάνας… Με εξαίρεση τέσσερις πέντε που στηρίζονται στα κέρδη των αφεντικών τους από άλλες δραστηριότητες, οι ομάδες φυτοζωούν.

Πάνω απ’ όλα, το Πρωτάθλημα έχει πτωχεύσει στη συνείδηση των εν δυνάμει πελατών του. Και η άρση -από σήμερα- του «απαγορευτικού» για τη διεξαγωγή των αγώνων είναι, στην ουσία, η παραδοχή ότι κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τους κακοποιούς που το λυμαίνονται. Είκοσι μέρες ήταν αρκετές για να επιβεβαιωθεί ότι η FIFA και η UEFA δεν έχουν ιδέα για το πώς μπορεί να λυθεί το «ελληνικό πρόβλημα».

Ανέθεσαν τη δουλειά στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, επειδή μιλάει την ίδια γλώσσα και διοικεί -επί 15 χρόνια- το διπλανό… μαγαζί. Μόνο που το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι εξίσου διεφθαρμένο -αν όχι περισσότερο- από το ελλαδικό. Αραγε, τι ήταν αυτό που έκανε τον Ινφαντίνο και τον Θεοδωρίδη να πιστέψουν ότι ο κύπριος παράγοντας θα κατάφερνε στο ξένο σπίτι ό,τι δεν κατόρθωσε στο δικό του;

Το Πρωτάθλημα ξαναρχίζει με τους εμπρηστές της οικίας του Γιώργου Μπίκα ασύλληπτους, με τους ηθικούς αυτουργούς να κρύβονται στο σκοτάδι, με τρίτο αρχιδιαιτητή μέσα σε τρεις μήνες, και -κυρίως- με την αίσθηση ότι το παρασκήνιο παραμένει ανίκητο. Χωρίς να έχει ικανοποιηθεί ούτε μια από τις οκτώ προϋποθέσεις που η ίδια η Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ είχε θέσει για τη συνέχισή του.

Στο διάστημα της διακοπής έγιναν πολλά, όμως τίποτε απ’ όσα μπορεί να βοηθούσαν:

  • Αρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο του υποβιβασμού, από εφέτος, τεσσάρων ομάδων (αντί για δύο), που είναι αντικαταστατικό. Δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του Πρωταθλήματος.
  • Ο κ. Κουτσοκούμνης επιχείρησε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι τους τέσσερις «μεγάλους», που είναι παράνομο. Ασφαλώς και γνωρίζει τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στον Βαγγέλη Μαρινάκη.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή όρισε αρχιδιαιτητές χωρίς προηγούμενη διοικητική εμπειρία, που είναι αντικανονικό.

Μόνον όταν βρέθηκε και πέμπτος μάρτυρας να πει ότι το ματς Ολυμπιακός – Βέροια ήταν «στημένο», τους έπιασε ο πόνος της νομιμότητας. Κανένα πειθαρχικό όργανο δεν ασχολήθηκε, επειδή η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει. Ετσι, οι σημερινοί (τακτικοί) δικαστές δεσμεύονται από την ετυμηγορία των πρώην υπαλλήλων του Συστήματος.

Θέλουμε καλύτερο Πρωτάθλημα; Είναι απλό: Επισπεύδουμε τις ποινικές δίκες που αφορούν το ποδόσφαιρο. Οπως έπραξαν οι Ιταλοί με το «Calciopolis». Μέχρι οι ένοχοι να καταδικαστούν και να μπουν φυλακή, λύνουμε τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ολόκληρη μάχη δόθηκε -υποτίθεται- ώστε να μπορεί να διερευνά όλες τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις και να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές, χωρίς να περιμένει τα ποινικά δικαστήρια. Δίνουμε στις μικρομεσαίες ΠΑΕ μεγαλύτερα μερίδια εσόδων, με τις ευλογίες των πιο εύπορων, προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να απεξαρτηθούν από τις ισχυρές, που τις χειραγωγούν. Και βάζουμε χαλινάρι στους στρατούς υπαλλήλων, δημοσιογράφων και οπαδών που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Μας αρκεί μόνο να λέμε ότι θέλουμε καλύτερο Πρωτάθλημα; Κοιτάζουμε το ετοιμόρροπο κτίριο και καλούμε… μπογιατζή. Παραγγέλνουμε έρευνες που κανείς δεν θα διαβάσει. Συστήνουμε άτολμες επιτροπές. Συναντάμε μια αντιπροσωπεία των διεθνών του 2004, κι άλλη μια αθλητικών συντακτών. Κουβέντα να γίνεται. Α, ναι. Βάζουμε στο payroll της εξυγίανσης και τον Βασίλη Γκαγκάτση, τον οποίο κάποτε δείχναμε ως υπεύθυνο όλων των δεινών μας. Ετσι, για να κάνουμε τους υγιείς φιλάθλους να μας σιχαθούν ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...