428
Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι μίλησε στο Κογκρέσο στις 11 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να πείσει για απελευθέρωση της βοήθειας προς την Ουκρανία | Kevin Dietsch/Getty Images

Στρατηγός ΗΠΑ: «Χωρίς νέα πυρομαχικά, το Κίεβο θα ηττηθεί»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 19:46
Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι μίλησε στο Κογκρέσο στις 11 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να πείσει για απελευθέρωση της βοήθειας προς την Ουκρανία
|Kevin Dietsch/Getty Images

Στρατηγός ΗΠΑ: «Χωρίς νέα πυρομαχικά, το Κίεβο θα ηττηθεί»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 19:46

Ανησυχητική ανάλυση έκανε ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ηταν σαφής η προσπάθειά του να πείσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απελευθερώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο αμερικανός ανώτατος αξιωματικός μίλησε με ειλικρίνεια στους συμπατριώτες του βουλευτές και υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν έχουν τα απαιτούμενα πυρομαχικά για να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. «Θα ηττηθούν» είπε καθαρά και ξάστερα. «Το λέω μετά λόγου γνώσεως, αφού έχω στρατιωτική καριέρα 37 ετών».

Σήμερα οι Ρώσοι έχουν υπεροχή 5 προς 1, η οποία θα γίνει 10 προς 1 «σε λίγες εβδομάδες». Αυτή η υπεροχή θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν και να κατακτήσουν περισσότερα εδάφη. Δεν είναι απλώς πρόβλεψη, αλλά η παρατήρηση τού τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, σχολίασε η Corriere della Sera. Η Ρωσία πλεονεκτεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στην αεροπορία (έχει χάσει μόνο το 10% των αεροσκαφών της). Ο στρατός ξηράς έχασε πάνω από 2.000 τανκς και περίπου 315.000 άνδρες (που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν), όμως έχει απόθεμα σε στρατιώτες.

Οι ρώσοι στρατιώτες, από 360.000 που ήταν στην πρώτη γραμμή, έγιναν 470.000. Παρά τις δυσλειτουργίες και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε, ο στρατός εισβολής εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει «υπαρξιακή απειλή» για την Ουκρανία, καθώς διαθέτει «όγκο και ποσότητα», παλιές ιδιότητες του μηχανισμού του, οι οποίες δεν ξεθώριασαν ποτέ. Πράγματι, ο ρωσικός στρατός αναγεννήθηκε.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι Ρώσοι κατάφεραν να ξαναχτίσουν το πολεμικό τους σύστημα πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η ανάλυση του Κάβολι θύμισε και άλλον έναν λανθασμένο υπολογισμό των αναλυτών, ότι η ρωσική παραγωγή πυραύλων θα επιβραδυνόταν. Το δε Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, παρά τα πλήγματα που υπέστη στον Εύξεινο Πόντο, διατηρεί μεγάλες δυνατότητες.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών σε αστικές υποδομές και πόλεις έχει καταστροφικά αποτελέσματα, ένα είδος επίθεσης που προορίζεται να αυξηθεί ώστε να αποδυναμώσει το φρόνημα, να κάνει την καθημερινή ζωή των Ουκρανών Κόλαση και να προκαλέσει καταστροφές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την προοδευτική αποδυνάμωση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία εξαντλείται από μέσα αντιμετώπισης των επιδρομών.

Ο άξονας στρατηγικής υποστήριξης της Ρωσίας, που εκπροσωπείται από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, είναι θεμελιώδης παράγοντας για τον Κάβολι. Αυτές είναι τρεις χώρες που συνήψαν συμμαχία με τη Ρωσία και πλέον εγγυώνται άμεση υποστήριξη στην εισβολή. Για τους Αμερικανούς, το καθεστώς του Κιμ απέστειλε 6.700 κοντέινερ γεμάτα οβίδες, σχεδόν 3 εκατομμύρια «κομμάτια».

Η συμφωνία μεταξύ αυτών των κρατών θέτει ένα στρατηγικό δίλημμα για τη Δύση και ταυτόχρονα μπορεί να έχει συνέπειες σε άλλες περιοχές. Η Κίνα μελετά προσεκτικά τον πόλεμο στην Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες από αυτόν για να εφαρμόσει τα δικά της σχέδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...