355
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος σε παλαιότερη συνάντησή τους | George Vitsaras / SOOC

Την Κυριακή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας για τις πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 15:59
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος σε παλαιότερη συνάντησή τους
|George Vitsaras / SOOC

Την Κυριακή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας για τις πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 15:59

Μόλις κλείσει η κάλπη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να ζητήσει την άμεση προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο από το βράδυ της Κυριακής  για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε το πολύ 30 ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα στις 30 Ιουνίου. Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη ετοιμαστεί.

Ενα ζήτημα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα υπάρξει διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης από έναν από τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο). Σε περίπτωση επίκλησης σοβαρού ζητήματος για την παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός μεχρι την ημερά των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Παυλόπουλο ενώ το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δύο άλλες σημαντικές εκκρεμότητες που θα επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο είναι αφενός η αντικατάσταση του προέδρου, του αντιπροέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αφετέρου η παρουσία μας στην Κομισιόν.

Η θητεία των αρεοπαγιτών λήγει στις 30 Ιουνίου -σύμφωνα με το Σύνταγμα- ενώ πρέπει να οριστούν από το υπουργικό συμβούλιο. Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να το κάνει η κυβέρνησή του μπορεί να προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης, σε διαφορετική περίπτωση θα μεταθέσει την απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση.

Στα μέσα Ιουνίου θα γίνει και η εκλογή των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα όμως θα είναι τότε πρακτικά χωρίς κυβέρνηση.

Χθες Κυριακή, έπειτα από τα αποτελέσματα έδειξαν την ευρεία νίκη της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι «το αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση και το σχέδιο μας για την στήριξη των πολλών.

» Η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στο λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, τη μάχη για την ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα είμαστε εδώ, θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...