606
Κατηφής ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης κάποια από τα στελέχη του δάκρυσαν | Facebook

O Τσίπρας είπε ότι δεν θα το βάλει στα πόδια και ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 00:01
Κατηφής ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης κάποια από τα στελέχη του δάκρυσαν
|Facebook

O Τσίπρας είπε ότι δεν θα το βάλει στα πόδια και ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 00:01

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, υπό το βάρος της βαριάς ήττας που υπέστη τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Οπως είπε, το αποτέλεσμα της Κυριακής έδωσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει ανοικτά το σχέδιό του και πλέον η  τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό.

«Δεν θα το βάλω στα πόδια δεν θα παραιτηθώ από τη μάχη να υπερασπιστώ τις θυσίες του ελληνικού λαού… θα δώσω τη μάχη», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι ο ελληνικός αυτός που θα λάβει την απόφαση αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με το σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε», ήταν κατά λέξη η διατύπωσή του.

Αμήχανος ο Πρωθυπουργός άρχισε τη δήλωσή του (δείτε ολόκληρη εδώ) ευχαριστώντας φίλους και στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (σ.σ. που δεν αναγράφηκε καν στο επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν κρυφτήκαμε, είπαμε την αλήθεια», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας πως είναι δύο οι δρόμοι που έχουν να διαλέξουν οι πολίτες, αυτός της οριστικής -όπως είπε- εξόδου από τα μνημόνια και εκείνος της επιστροφής στο σκοτάδι της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ.

«Ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του λαού στα μέτρα ελάφρυνσης απέναντι σε όσους καιροφυλαχτούν να τα πάρουν πίσω», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για να ομολογήσει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της 26ης Μαΐου δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών του.

«Δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω το αποτέλεσμα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της ιδιοτέλειας, μένω πιστός στις αρχές της Αριστεράς», υπογράμμισε και μιλώντας στο θυμικό των αριστερών ψηφοφόρων, χαρακτήρισε ηθική υποχρέωση την αφοσίωσή του στον λαό. «Είναι η ψυχή μου», τόνισε., γιατί «κανένας από εμάς δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε, που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί», συμπλήρωσε σε ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού

«Ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του λαού στο σχέδιό μας, για να μην αμφισβητήσουν τα μέτρα όσοι καιροφυλακτούν. Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δε μου ταιριάζει, δε θα το αγνοήσω, ποτέ αυτά τα χρόνια δεν πορεύτηκα με κόλπα και στρατηγήματα, δεν επέλεγα τον εύκολο δρόμο, της ιδιοτέλειας. Δε θα το πράξω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις αρχές μου, στις αρχές της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. Η αφοσίωσή μας στο λαό είναι ηθική υποχρέωση, είναι απαράβατος κανόνας, είναι η ψυχή μας, είναι η ψυχή μου. Κανένας από εμάς δε ξεχνά από πού ξεκίνησε, που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί».

  «Το αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών.  Η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στο λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, τη μάχη για την ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα είμαστε εδώ, θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

ΝΔ: Οι Ελληνες έδωσαν τη λύση με την ψήφο τους

Σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία ανέφερε τα ακόλουθα:

 «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μια συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...