307
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Τσίπρας σε παλιές -πιο χαρούμενες- στιγμές στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής | φωτ. αρχείου

Ποιοι υπουργοί καλούσαν τον Τσίπρα να μην πάει σε εκλογές – το παρασκήνιο της σύσκεψης στην Κουμουνδούρου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 14:45
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Τσίπρας σε παλιές -πιο χαρούμενες- στιγμές στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής
|φωτ. αρχείου

Ποιοι υπουργοί καλούσαν τον Τσίπρα να μην πάει σε εκλογές – το παρασκήνιο της σύσκεψης στην Κουμουνδούρου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 14:45

Ωρα με την ώρα το βράδυ της Κυριακής τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από το κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα. Η ψαλίδα της διαφοράς υπέρ της ΝΔ αντί να κλείνει άνοιγε όσο προχωρούσε η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων και η εικόνα της συντριβής για τον ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε πια αναπόφευκτη.

Ηταν λίγο μετά τις 21.00 όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  έφθανε για δεύτερη φορά στα γραφεία της Κουμουνδούρου όπου τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας λιγοστοί  οπαδοί του κόμματός του.

Ηταν η ώρα της αποτίμησης του διαφαινόμενου εκλογικού αποτελέσματος και μία ακόμη κρίσιμη σύσκεψη άρχιζε με αντικείμενο τη διαχείριση της ήττας. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, με πρώτον τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Και όμως! Παρά τη συντριβή του κυβερνώντος κόμματος, υπήρχαν ακόμα αυτοί που καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να μην πάει σε πρόωρες εκλογές και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παράτασης του βίου της κυβέρνησής του.

Ανάμεσα τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που δεν έβλεπαν και τόσο μακριά τον Οκτώβριο, ούτε τόσο δύσκολη την επιβίωση της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο. Στον υπουργό Οικονομικών μάλιστα έπεσε ο κλήρος του πρώτου σχολίου για την εικόνα που έδιναν τα exit polls και στη δήλωσή του στην ΕΡΤ προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος…

Το σοκ ωστόσο ήταν μεγάλο. Ουδείς περίμενε μία τέτοια συντριπτική ήττα με 9,5 μονάδες διαφορά. Καμία δημοσκόπηση τους δεν προϊδέαζε για κάτι ανάλογο ούτε ανέμεναν μία τόσο μικρή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνούσε μετά βίας το 60%.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε πάει αποφασισμένος στη σύσκεψη για την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Και παρά τις εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής, επικράτησαν τελικά όσοι του έλεγαν ότι μόνη διέξοδος ήταν η άμεση προσφυγή στην κάλπη. Λίγο μετά ήρθε η επίσημη ανακοίνωση από έναν προβληματισμένο Πρωθυπουργό που απέφευγε να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες προς τους οποίους απευθυνόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...