729
| REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 12:12
|REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 12:12

Μια μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας ζήτησε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, καθώς η χώρα του και όλη η Ευρώπη προβλέπεται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολους χειμώνες.

Προσκεκλημένος στη Νορβηγία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην ενέργεια, ο βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του για μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, όπως ανέφερε η βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Αλεξάντερ ντε Κρου τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών του κλάδου.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα κρίση με την οικονομική κρίση του 2008, ο Αλεξάντερ ντε Κρου ανέφερε: «Τι κάναμε τότε; Παρεμβαίναμε απευθείας στις αγορές». Και σήμερα, τόνισε, θα πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα. «Να παρέμβουμε στην αγορά. Οπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα».

Ανυπομονώντας να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου επέμεινε: «Οταν η αγορά δεν μπορεί να ηρεμήσει, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει απλή λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις αγορές να στραγγίσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να εξετάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές μας».

Οσον αφορά τα «τεράστια απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών και παικτών στον ενεργειακό τομέα, ο φλαμανδός φιλελεύθερος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη φορολόγησή τους, που ζητούν αρκετά κόμματα στο Βέλγιο, λέγοντας:

«Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να τη διορθώσουμε. Εχουμε ξεκάθαρα σχέδια στο Βέλγιο. Και παροτρύνουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας, με επικεφαλής τη Νορβηγία ως ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρνει τις χώρες μας κοντά στον αγώνα για την ανάκτηση των υπερβολικών κερδών που δημιουργούνται υπό εξαιρετικές συνθήκες. Οχι για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας πλουσιότερες, αλλά για να δώσουμε σε οικογένειες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να επενδύσουν σε λύσεις, σε τεχνολογίες ουδέτερες για το κλίμα».

…Γράμμα και από Βερολίνο για πλαφόν

Αλλά και το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έγραψαν την Τρίτη πολλές εφημερίδες, επικαλούμενες γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη «σκληρή πραγματικότητα» να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Μείωση φυσικού αερίου στη Γαλλία

Στο μεταξύ, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «έως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...