612
Η βελγίδα υπουργός ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στρέτεν σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες | EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Μας περιμένουν 5-10 τρομεροί χειμώνες»: Αμεσα μέτρα για μείωση των τιμών της ενέργειας συζητούν οι «27»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 12:54
Η βελγίδα υπουργός ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στρέτεν σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Μας περιμένουν 5-10 τρομεροί χειμώνες»: Αμεσα μέτρα για μείωση των τιμών της ενέργειας συζητούν οι «27»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 12:54

Η πρόβλεψη της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου για την ενεργειακή κρίση είναι ζοφερή: Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περάσουν πολύ δύσκολους «πέντε με δέκα χειμώνες» αν δεν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η Τίνε φαν ντερ Στρέτεν έγραψε στο Twitter ότι οι τιμές πρέπει να παγώσουν «άμεσα», τονίζοντας ότι η σύνδεση των τιμών αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος είναι τεχνητή και πρέπει να διαχωριστεί.

«Οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν κάνουμε κάτι. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές του αερίου», τόνισε η υπουργός.

Μαζί με τη δική της, πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητούν πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η βελγίδα υπουργός τόνισε ότι κάθε οικογένεια θα γλιτώσει 770 ευρώ τον χρόνο, αν θεσπιστεί πλαφόν.

Οπως σημείωσε το BBC, είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η τιμή του ρεύματος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την ΕΕ «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει, δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε ο Νεχάμερ. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό, παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Ολη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο Νεχάμερ, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον γερμανό ομόλογό του και με τον Φιάλα.

Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί, όπως και πολλοί ακόμα στην Ευρώπη, αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία κάνει αγώνα δρόμου για να γεμίσει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο για να έχει τον χειμώνα.

Η διαδικασία εξελίσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, παρά τον μειωμένο όγκο που παραδίδει η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το επίπεδο πληρότητας έφθανε την Πέμπτη το 81,78%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει φθάσει στο 82,2%.

«Οι δεξαμενές γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι είχε καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εως την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.

Η Gazprom ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Οταν ο αγωγός τεθεί και πάλι σε λειτουργία, θα παραδίδονται καθημερινά 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού.

Η Γερμανία πάντως έχει σήμερα τις μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την ένωση παρόχων φυσικού αερίου Ines, η δυνατότητα αποθήκευσης φθάνει στο 25% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι με 100% πληρότητα των δεξαμενών, η Γερμανία έχει επάρκεια για περίπου 2,5 χειμερινούς μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...