478
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο «κόκκινο» η χώρα με τον κορονοϊό – σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2020, 11:50
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο «κόκκινο» η χώρα με τον κορονοϊό – σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2020, 11:50

Με τη χώρα να προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 1.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, η κατάσταση περιγράφεται από όλους ως οριακή και σαν μια πυρκαγιά που πλέον έχει πολλά διάσπαρτα μέτωπα, με τα τοπικά μέτρα να μην επαρκούν –ήδη η Καστοριά τέθηκε σε επίπεδο 4, ενώ επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Σέρρες και Βοιωτία, όπου καταγράφεται έξαρση μολύνσεων κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες για τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Είναι σαφές ότι αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εκτίμηση της κατάστασης, η λήψη νέων μέτρων και, κυρίως, η επιβολή και επιτήρησή τους, ένα πεδίο όπου το παιχνίδι χάθηκε το προηγούμενο διάστημα, τόσο από τις απρόθυμες τοπικές Αρχές, όσο βέβαια και από την κυβέρνηση, που έβλεπε τους ελέγχους να μην αποδίδουν, αλλά αρκούνταν στις επικλήσεις του φιλότιμου και στις λεκτικές απειλές προς τους ανεύθυνους επιχειρηματίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, αφού πρώτα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθίσταται αναγκαίο.

«Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψιν του, τις εισηγήσεις των ειδικών. Έχει πάρει τις αποφάσεις του και είναι προνόμιο του ίδιου να τις κοινοποιήσει», δήλωσε σχετικά στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3  η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Λίγο αργότερα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα υπάρξει τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα. «Θα εξηγήσω την κατάσταση και τα μέτρα που θα λάβουμε», είπε ο Πρωθυπουργός στην κυρία Σακελλαροπούλου.

Το ρεπορτάζ θέλει να επιβάλλονται μέτρα και στην Αθήνα, όπου την Τετάρτη καταγράφηκαν 331 κρούσματα (στην Αττική), ενώ ο συγχρωτισμός σε πλατείες και σε πεζοδρόμους τα βράδια συνεχίζει να προβληματίζει τις Αρχές.

Φαίνεται ότι προκρίνεται πλέον η καθολική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που ζητούσαν επί εβδομάδες οι ειδικοί, αλλά η κυβέρνηση δίσταζε να αποφασίσει.

Ενα άλλο μέτρο αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί, προκειμένου να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι, καθώς εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα όσα συνέβησαν αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για να διαλύσει μια συγκέντρωση περίπου 300 ατόμων στην οδό Μακένζυ Κινγκ, έξω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης.

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν. «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», ήταν το ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε από ηχεία περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Οσοι ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις και διαλύθηκαν, χωρίς να προκληθεί ένταση.

Βέβαια, με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ότι η ΕΛ.ΑΣ άργησε να λάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, μολονότι τα σχετικά μέτρα ίσχυαν (τυπικά) εδώ και πολλές ημέρες, αλλά προφανώς χρειαζόταν να έρθει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πόλη για αρχίσουν οι αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...