326
|

Βloomberg: O εθελοντής που απεβίωσε δεν είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:09

Βloomberg: O εθελοντής που απεβίωσε δεν είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:09

Η είδηση του θανάτου του Πέδρο Φεϊτόσα, εθελοντή για το εμβόλιο της AstraZeneca, προκάλεσε σοκ και ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το πρακτορείο Bloomberg, ωστόσο, μετέδωσε ότι ο 28χρονος ιατρός από το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στη Βραζιλία, ο Φεϊτόσα κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού στις 15 Οκτωβρίου, με το Bloomberg να μεταφέρει την πληροφορία ότι δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο πριν από τον θάνατό του, αλλά το placebo.

Εγκυρες πηγές εξάλλου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σημείωναν ότι εάν ο άτυχος γιατρός είχε πεθάνει από επιπλοκές του εμβολίου, τότε οι δοκιμές θα είχαν διακοπεί.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκανε γνωστό, πάντως, ότι η AstraZeneca θα συνεχίσει κανονικά τις δοκιμές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο CNBC ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Δερμιτζάκης: Ο εθελοντής έλαβε placebo και όχι το εμβόλιο

Ο θάνατος του εθελοντή της AstraZeneca δεν έχει σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Οπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Δερμιτζάκης, ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε ήταν στην ομάδα εθελοντών στους οποίους χορηγούσαν το placebo.

Με ανακοίνωσή του, το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο επιβεβαίωσε τον θάνατο του  Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα:

«Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρώην φοιτητή μας. (…) Ο Φεϊτόσα αποφοίτησε στα μέσα του περασμένου έτους και ενεργούσε στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορονοϊού στα ιδιωτικά και δημοτικά δίκτυα υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, δοκιμή του εμβολίου είχε διακοπεί στις ΗΠΑ, όταν ένας από τους εθελοντές φέρεται να εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού (εγκάρσια μυελίτιδα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...