533
Ο Πρωθυπουργός ομιλεί κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων υπό το βλέμμα των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τριμερής καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 15:07
Ο Πρωθυπουργός ομιλεί κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων υπό το βλέμμα των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τριμερής καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 15:07

Με κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν μετά το πέρας της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη την Τετάρτη στη Λευκωσία, οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, τις παράνομες γεωτρητικές έρευνες, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και τις προκλήσεις στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Αθήνας για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία και την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυτοκρατορικές πρακτικές του Ερντογάν με επιθετικές δράσεις παντού στην περιοχή.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόκειται», είπε, «για μια συμπεριφορά η οποία κατάφωρα παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την ΕΕ.

Πρόκειται για μία συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και η οποία έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών.

Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου | Δηλώσεις

Live | Κοινές δηλώσεις με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Προέδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fatah El-Sisi στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Woensdag 21 oktober 2020

Στον αντίποδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, η συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελεί παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο».

«Ξανασυζητήσαμε οι τρεις μας μαζί», συνέχισε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης, «πώς το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη λιβυκή διοίκηση βάθυνε την κρίση στη Λιβύη, ενώ η μεταφορά μισθοφόρων υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η θέση μας για τη Λιβύη, όπως αποτυπώθηκε, είναι ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας», επαναλαμβάνοντας ότι «οι τριμερείς συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά προωθούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για την πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης με τον νέο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ενώ παράλληλα απέστειλε και επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, τόνισε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Τριμερής», σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, «είναι χώρος για τα κοινά οράματά μας στους διάφορους τομείς και συντονισμός θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...