260
Η κεντρική αίθουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο (φωτογραφία αρχείου) | EPA

Στο ερώτημα «τι είναι σεξισμός», απαντά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 17:17
Η κεντρική αίθουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο (φωτογραφία αρχείου)
|EPA

Στο ερώτημα «τι είναι σεξισμός», απαντά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 17:17

Τέλος στον σεξισμό επιθυμεί να βάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για αυτό και ενέκρινε ένα κείμενο που ενσωματώνει τον «πρώτο ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα».

Το κείμενο, που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως «μια εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης» ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, «που οδηγεί στη διάκριση και εμποδίζει την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο σεξισμός και η βία απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια συνδέονται, σύμφωνα με το κείμενο, «επειδή ο “κοινός” σεξισμός αποτελεί τμήμα μίας συνέχειας βιαιοτήτων», δημιουργώντας ένα «κλίμα κατατρομοκράτησης, φόβου, διάκρισης, αποκλεισμού και ανασφάλειας».

Το κείμενο καλεί τις χώρες να «εντείνουν τη μάχη τους κατά του σεξισμού σε όλα τα περιβάλλοντα», καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι παρόν «σε όλους τους τομείς και όλες τις κοινωνίες».

Η σύσταση «δίνει έμφαση σε αυτό που συνιστά σεξιστική συμπεριφορά και προτείνει στους διάφορους παράγοντες συγκεκριμένα μέσα προκειμένου να την αναγνωρίσουν και να την αντιμετωπίσουν», συνεχίζει το Συμβούλιο.

Καταρτίζει επίσης «έναν πλήρη κατάλογο μέτρων και καταστάσεων όπου εκφράζεται ο σεξισμός, από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ μέχρι τους τομείς της εργασίας, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού».

Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου», αναφέρει το κείμενο, και συνιστά τη χρήση «ουδέτερων τύπων».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει επίσης, ότι αν και οι νέες τεχνολογίες είναι «φορείς της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας γυναικών και ανδρών», επιτρέπουν επίσης την έκφραση «προσβλητικών απόψεων και την ύπαρξη βίαιων συμπεριφορών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News