245
Ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ και η σύζυγός του βασίλισσα Σαλέχα, κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων του στον θρόνο, το 2017 | EPA

Μεσαίωνας: Θάνατος δια λιθοβολισμού η ποινή για τους ομοφυλόφιλους στο Μπρουνέι

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 12:42
Ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ και η σύζυγός του βασίλισσα Σαλέχα, κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων του στον θρόνο, το 2017
|EPA

Μεσαίωνας: Θάνατος δια λιθοβολισμού η ποινή για τους ομοφυλόφιλους στο Μπρουνέι

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 12:42

Θάνατος διά λιθοβολισμού θα είναι, από την επόμενη εβδομάδα, η ποινή για τους βιαστές, τους μοιχούς και τους ομοφυλόφιλους, στο Μπρουνέι, με εντολή του σουλτάνου.

Την απόφαση του Χασανάλ Μπολκιάχ, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό, προσπαθούν να ανατρέψουν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σουλτάνος αποφάσισε την εφαρμογή της σαρία, του ισλαμικού θρησκευτικού κώδικα διαβίωσης, η οποία προβλέπει επίσης τον ακρωτηριασμό ενός άνω και κάτω μέλους ως ποινή για το έγκλημα της κλοπής. Οι θανατικές ποινές θα εκτελούνται μπροστά σε κόσμο.

Ο νόμος θα ισχύει μόνο για τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία.

Το Μπρουνέι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη σαρία από το 2014, με εντολή του 72χρονου σουλτάνου, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, και ο οποίος κατέχει τον θρόνο από το 1967.

Ηδη, εφαρμόζονται αυστηρές ποινές για όσους πίνουν αλκοόλ, γεννούν εξώγαμα ή δεν προσεύχονται τις Παρασκευές. Οι έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό, είχαν σταματήσει την πλήρη εφαρμογή της σαρία, τα τελευταία πέντε χρόνια, για αυτό και η ανακοίνωση του σουλτανάτου ξάφνιασε πολλούς, όπως γράφει η Guardian.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από το Μπρουνέι να σταματήσει την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα.

«Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων ποινών είναι τρομακτική. Κάποιες από τις υποτιθέμενες αξιόποινες πράξεις δεν είναι καν εγκλήματα, όπως το συναινετικό σεξ μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου», λέει η Ρέιτσελ Τσόα-Χάουαρντ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα παράνομη στο Μπρουνέι, όμως έως τώρα τιμωρείτο με φυλάκιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...