343
Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να συνομιλήσει απευθείας με τις ευρωπαϊκές Αρχές | Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν – Απαγόρευσε το πέρασμα των μεταναστών στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 10:38
Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να συνομιλήσει απευθείας με τις ευρωπαϊκές Αρχές
|Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν – Απαγόρευσε το πέρασμα των μεταναστών στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 10:38

Αλλαγή στάσης ή ελιγμός της Τουρκίας για να κερδίσει χρόνο; Ο Ταγίπ Ερντογάν από τη μία πλευρά εμφανίζεται έτοιμος να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη συμφωνία του 2016. Και από την άλλη, δίνει εντολή να παγώσουν οι διελεύσεις μεταναστών δια θαλάσσης προς την Ελλάδα.

Αργά χθες Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.

H επίσκεψη Ερντογάν, ανέφερε η Die Welt, γίνεται κατόπιν πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθώς και μια «θεμελιώδη επανευθυγράμμιση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τους αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν ανέφερε στον κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας και με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ από την οποία ζήτησε να αναθεωρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν λειτουργεί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (άρα στην Ελλάδα), ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Και η δικαιολογία; «Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η οποία επικαλείται προεδρικό διάταγμα.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος.

«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται (σσ. προφανώς εννοεί τον Εβρο), μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...