1109
Σε αντίθεση με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (στη φωτογραφία), ο δρόμος για τις κάλπες δεν είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί για τη Σάνα Μαρίν | REUTERS/Johanna Geron

Στις κάλπες την Κυριακή οι Φινλανδοί: Θα τα καταφέρει πάλι η Μαρίν;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 19:27
Σε αντίθεση με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (στη φωτογραφία), ο δρόμος για τις κάλπες δεν είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί για τη Σάνα Μαρίν
|REUTERS/Johanna Geron

Στις κάλπες την Κυριακή οι Φινλανδοί: Θα τα καταφέρει πάλι η Μαρίν;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 19:27

Σκληρή μάχη αντιμετωπίζει η Σάνα Μαρίν στις εκλογές που θα γίνουν στη Φινλανδία την ερχόμενη Κυριακή, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας αισθάνεται την απειλή δύο άλλων κομμάτων, που εμφανίζονται ισχυρά στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του Πέτερι Ορπο διαθέτει το προβάδισμα με ποσοστό λίγο πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις.

Λίγο πίσω του βρίσκεται το δεξιό, λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών της Ρίικα Πούρα, που κονταροχτυπιέται με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η 37χρονη Μαρίν ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία υποστηρίζει το 80% των πολιτών, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι αυτή που θα την ολοκληρώσει.

Πρόσφατα, η φινλανδή πολιτικός, που το 2019 έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών, επισκέφθηκε το Κίεβο και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ίδια δήλωσε ότι είναι ανοικτή στην αποστολή παροπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών στους Ουκρανούς. Ο Ορπο απάντησε ότι η δήλωσή της ήταν «απρόσεκτη» και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, η Μαρίν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα και ως σύγχρονη πολιτικός, φεμινίστρια και ειλικρινής, είναι η πιο γνωστή Φινλανδή στον πλανήτη.

Η ιστορία με τα βίντεο από τα πάρτι και η άδικη κριτική εναντίον της δεν έχει επηρεάσει το ποσοστό αποδοχής της.

«Είναι ασυνήθιστο η υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να μην μειώνεται μέχρι το τέλος του κοινοβουλευτικού κύκλου. Πρόκειται για καινοτομία στη φινλανδική πολιτική», επισημαίνει η ερευνήτρια Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Γιένι Καριμάκι.

Η Σάνα Μαρίν στο πλάι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κηδεία «ήρωα» των Ουκρανών, στο Κίεβο, στις 10 Μαρτίου (REUTERS/Vladyslav Musiienko)

Σύμφωνα με έρευνα για την εφημερίδα Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο, το 64% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η Μαρίν είχε κάνει πολύ καλή ή αρκετά καλή δουλειά ως πρωθυπουργός. Μεταξύ των γυναικών που ρωτήθηκαν, το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο, 69%.

Το έργο της αναγνωρίζεται ακόμη και από ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι πολιτικές της απόψεις, όπως οι υποστηρικτές των άλλων δύο κομμάτων, σύμφωνα με το BBC.

Η Καριμάκι αποδίδει τη δημοτικότητα της Μαρίν στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Φινλανδία και την πετυχημένη διαχείρισή τους από την πρωθυπουργό. «Ορισμένες από τις δηλώσεις της δεν θυμίζουν πολιτικό και αυτό προσελκύει την προσοχή των ψηφοφόρων», πρόσθεσε.

Ποιοι απειλούν τη Μαρίν

Ο 53χρονος Πέτερι Ορπο έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το κόμμα του ως πιο «υπεύθυνο» από την Κεντροαριστερά, κατηγορώντας την Μαρίν ότι επί των ημερών της, έχει διογκωθεί το δημόσιο χρέος.

Θεωρητικά, τα δύο κόμματά τους θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά πριν τέσσερα χρόνια δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Το Κόμμα των Φινλανδών της Ρίικα Πούρα, παλαιότερα γνωστό ως Αληθινοί Φινλανδοί, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Γιαν Ερολα.

«Αν η επόμενη πρωθυπουργός δεν είναι η Σάνα Μαρίν, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια γυναίκα αντικαταστάτρια. Θα ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλαγή: να πάμε από μια νεαρή αριστερή σε μια νέα δεξιά πρωθυπουργό», είπε.

Το ερώτημα είναι, σημειώνει το BBC, αν κάποιο από τα μεγάλα κόμματα θα ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση της 45χρονης Πούρα, το κόμμα της οποίας έχει χαρακτηριστεί ως «ανοιχτά ρατσιστικό» από την ίδια τη Μαρίν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της και δύο άλλα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τους Φινλανδούς, αλλά ο Ορπο δήλωσε ότι δεν αποκλείει να συζητήσει με οποιοδήποτε κόμμα.

Η Ρίικα Πούρα μιλά σε υποστηρικτές της στο Ελσίνκι – REUTERS/Essi Lehto
«Οι εκλογές του TikTok»

Το κόμμα της Πούρα έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στο TikTok με την ίδια πρωταγωνίστρια, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους.

Η επιχείρηση αποδίδει καρπούς, καθώς μία πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι είναι το πιο δημοφιλές κόμμα μεταξύ των νέων.

«Το Κόμμα των Φινλανδών ισχυρίζεται ότι είναι μια νέα, εναλλακτική φωνή, η οποία απευθύνεται στη νεολαία. Για πολλούς νέους είναι ένα κόμμα της μόδας, με ωραία βίντεο στο TikTok», σημείωσε η Εμίλια Παλόνεν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Αλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την Πούρα ως εξαιρετική επικοινωνιολόγο που αποφεύγει να ακούγεται σαν πολιτικός.

Ο Πέτερι Ορπο, ένας από τους βασικούς αντιπάλους της Σάνα Μαρίν / Lehtikuva/Mikko Stig/via REUTERS

«Μιλάει απλά και ξεκάθαρα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις που θα χρησιμοποιούσαν οι απλοί άνθρωποι όταν συζητούν για το τι φταίει στα φινλανδικά σχολεία ή στο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι είναι πιθανό να είναι οι πρώτες εκλογές σε σκανδιναβική χώρα όπου το TikTok παίζει σημαντικό ρόλο», σημείωσε ο Μάτι Νελιμάρκα, από το Πανεπιστήμιο του Ελσκίνκι.

Κόμμα των Φινλανδών: «Εναντίον του κλίματος και της μετανάστευσης»

Το Κόμμα των Φινλανδών αντιτίθεται στη μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ, παρά τις ελλείψεις εργαζομένων σε διάφορους τομείς της φινλανδικής οικονομίας.

Εκτός αυτού, σε πρόσφατη συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, η Πούρα πρότεινε ο στόχος της Φινλανδίας για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2035, να αναβληθεί για το 2050.

«Το Κόμμα των Φινλανδών είναι υπέρ της κατανάλωσης κρέατος και της κτηνοτροφίας, υπέρ των συμβατικών αυτοκινήτων και κατά της“ κουλτούρας της αφύπνισης” για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή. Η Πούρα ξέρει και χρησιμοποιεί όλες τις λέξεις-κλειδιά που έχουν πέραση στα social media», είπε ο πολιτικός σχολιαστής Γιαν Ερολα.

Το κόμμα της υποστηρίζει ότι οι «επιθετικές» δράσεις για το κλίμα είναι μια «ελιτίστικη προσέγγιση» που πλήττει τους απλούς ανθρώπους, ιδίως καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα. «Εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των πολιτών για τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε η Παλόνεν.

Το δημόσιο χρέος

Η Φινλανδία είναι γνωστή για τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες της -το 29% του ΑΕΠ πήγε στην πρόνοια το 2022- αλλά το χρέος έχει γίνει μεγάλο ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια η Φινλανδία δανείστηκε περισσότερα χρήματα πέρυσι για να ενισχύσει την άμυνά της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό ώθησε το κρατικό χρέος στα 144 δισ. ευρώ.

Ο Ορπο προειδοποίησε ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας απειλείται και προτείνει περικοπές φόρων και μέτρα λιτότητας.

Η Μαρίν έχει απορρίψει τις περικοπές στα επιδόματα, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, χαρακτηρίζοντάς τες ως «πικρό φάρμακο που δεν αποδίδει». Το κόμμα της θα βασιστεί στην οικονομική ανάπτυξη και θα επιχειρήσει να κλείσει τα «φορολογικά παραθυράκια» για να μειώσει το χρέος.

Πάντως, λόγω του φινλανδικού πολιτικού συστήματος, είναι πολύ πιθανό να μην κερδίσει κανένα κόμμα πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων.

Το 2019 άλλωστε, η Μαρίν ήταν μία από τις πέντε γυναίκες αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού.  Στους εταίρους της περιλαμβάνονταν το κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Ετσι, όποιος κερδίσει θα πρέπει να πείσει ξανά άλλα κόμματα να συμμετάσχουν, στην κυβέρνηση. Αν όμως αυτό είναι το Κόμμα των Φινλανδών, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη δυσκολία στο να βρει συμμάχους, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...