395
Το φιαλίδιο της Regeneron με τα μονοκλωνικά αντισώματα | Shutterstock

Στην Ελλάδα ένα από τα φάρμακα που πήρε ο Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 19:28
Το φιαλίδιο της Regeneron με τα μονοκλωνικά αντισώματα
|Shutterstock

Στην Ελλάδα ένα από τα φάρμακα που πήρε ο Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 19:28

Θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη χορήγηση και σε έλληνες ασθενείς της μίας από τις δύο θεραπείες για την Covid-19 που έχουν αναπτυχθεί με μονοκλωνικά αντισώματα, συνέταξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, το φάρμακο που έρχεται στη χώρα μας είναι αυτό της εταιρείας Regeneron (εδώ), και θα είναι διαθέσιμο σε μία με δύο ημέρες.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε φάρμακα που περιλάβανε το κοκτέιλ φαρμάκων που είχε λάβει ο πρόεδρος Τραμπ τις πρώτες ημέρες που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό (εδώ).

Ο κ. Φιλίππου εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι στην κλινική δοκιμή του θα ενταχθούν εθελοντικά ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται  στα νοσοκομεία με ήπια συμπτώματα. Ετσι, το φάρμακο αναμένεται να δοθεί σε άτομα που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, όπως άνω των 65 ετών, με υποκείμενα νοσήματα κ.λπ., και βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου. Δηλαδή, πριν εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, θα χορηγείται δωρεάν, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της κλινικής δοκιμής.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική τιμή του (στις ΗΠΑ το φιαλίδιο στοιχίζει περί τα 1.400 δολάρια), ο πρόεδρος του ΕΟΦ διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από τη στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής το φάρμακο θα λάβουν στη χώρα μας περίπου 100 ασθενείς (100 δόσεις), σε συνολικά πέντε νοσοκομεία. Πρόκειται για τα «Σωτηρία» και «Αττικόν» στην Αθήνα, ΑΧΕΠΑ και «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας».

Η άλλη φαρμακοβιομηχανία που έχει επιτύχει να δημιουργήσει μονοκλωνικά αντισώματα και έχει λάβει μάλιστα πρώτη την ειδική άδεια χορήγησης τους στις ΗΠΑ είναι η Lilly (εδώ). Σε αντίθεση με την Regeneron, σύμφωνα με τα εδώ στελέχη της Lilly,  το φάρμακο της δεν πρόκειται να εισαχθεί στην Ελλάδα αν δεν λάβει αντίστοιχη με την αμερικανική άδεια από την ΕΜΑ, η οποία θα βεβαιώνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι οι πρώτοι Ελληνες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εάν το εμβόλιο της Pfizer πάρει την αναμενόμενη έγκριση από την ΕΜΑ στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...