1186
Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου ανακοινώνει το απόγευμα του Σαββάτου στους εκπροσώπους του Τύπου τα νεότερα για την εξέλιξη της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Ken Cedeno/CreativeProtagon

Γιατί ο Τραμπ εμπιστεύτηκε «ελληνοαμερικανικό» φάρμακο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2020, 00:01
Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου ανακοινώνει το απόγευμα του Σαββάτου στους εκπροσώπους του Τύπου τα νεότερα για την εξέλιξη της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Ken Cedeno/CreativeProtagon

Γιατί ο Τραμπ εμπιστεύτηκε «ελληνοαμερικανικό» φάρμακο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2020, 00:01

Μία δόση ενός κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων ήταν το πρώτο φάρμακο που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πρόκειται για ένα πειραματικό φάρμακο που παρασκευάζεται από την εταιρεία Regeneron. Μαζί με αυτό του χορηγήθηκαν βιταμίνες και γαστροπροστασία για το στομάχι.

«Η έγχυση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο πρόεδρος παρουσιάζει αδυναμία, αλλά η διάθεσή του είναι καλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γιατρός του Τραμπ, o Σον Π. Κόνλεϊ.

Οπως γράφουν οι New York Times, το φάρμακο της Regeneron —πρόεδρος του ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Γιανκόπουλος (εδώ)— είναι ένα από τα υποψήφια για την αντιμετώπιση της Covid-19, που έχουν δείξει τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εκτός από το συγκεκριμένο, ακόμη ένα φάρμακο της ίδιας κατηγορίας που έχει παρασκευάσει η φαρμακευτική εταιρεία Lilly, έχουν δείξει σε κλινικές δοκιμές μικρής κλίμακας ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του κορονοϊού στον οργανισμό και πιθανόν τον χρόνο νοσηλείας. Προϋπόθεση είναι, να χορηγηθούν μόλις διαγνωστεί ο ασθενής, δηλαδή στα πρώτα στάδια της διάγνωσης – πριν εξελιχθεί η νόσος Covid-19, ο ασθενής εκδηλώσει βαριά συμπτώματα και χρειαστεί νοσηλεία σε Εντατική.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το φάρμακο της Regeneron

Καθώς το φάρμακο δεν έχει λάβει ένδειξη για την Covid-19 και άδεια κυκλοφορίας, χορηγείται μόνο σε άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές, ή σε όσους έχουν δοκιμάσει άλλες θεραπείες, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, διαδικασία που ονομάζεται παρηγορητική χρήση.

Σύμφωνα με τους NYT, σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron Λέναρτν Σ. Σλάιφερ, το ιατρικό επιτελείο του Τραμπ επικοινώνησε με την εταιρεία και ζήτησε το φάρμακο για τον πρόεδρο. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε εκδώσει ειδική άδεια για τον πρόεδρο.

«Δεν είναι ο πρώτος ασθενής που λαμβάνει το φάρμακο για παρηγορητική χρήση και εκτός κλινικής δοκιμής. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για τον πρόεδρο τον ΗΠΑ», είπε ο Σλάιφερ.

Οπως γράφουν οι NYT, ο Τραμπ με τον Σλάιφερ γνωρίζονται προσωπικά εδώ και χρόνια, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron είναι μέλος της λέσχης γκολφ του αμερικανού προέδρου στο Westchester County.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε λάβει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει και να παρασκευάσει το προϊόν της, πολύ πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές. Τον Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά συνεργασία με τη Roche, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της.

Και καθώς το φάρμακο δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα αυτή τη στιγμή για να καλύψει τους χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο στην περίπτωση που εγκριθεί, στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα για παρηγορητική χρήση αποθέματα, καθώς μεγαλύτερες ποσότητες προορίζονται για τις κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και επιστημονικό διευθυντή της εταιρείας Γιώργο Γιανκόπουλο, η καταγωγή του οποίου είναι από την Καστοριά, η εταιρεία προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να δεχθεί πολλά αιτήματα για διάθεση των μονοκλωνικών της αντισωμάτων.

«Η εταιρεία μας έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Αμυνας για τη διανομή των πρώτων 30.000 δόσεων, μόλις αυτές είναι έτοιμες. Δεν θέλουμε να αποφασίσουμε εμείς ποιος θα πάρει και ποιος όχι το φάρμακο. Αυτό θα μας έφερνε σε λίγο δύσκολη θέση», δήλωσε ο κ. Γιανκόπουλος.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Γιώργος Γιανκόπουλος και δεν δημοσιεύτηκαν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, «το πειραματικό κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Ο μέσος χρόνος των συμπτωμάτων μειώθηκε από έξι έως οκτώ ημέρες, σε σύγκριση με τις 13 ημέρες που διαρκούν σε κάποιον που δεν έχει λάβει καμία αγωγή».

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν τη χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Γιανκόπουλος.

Ο Τραμπ έλαβε την υψηλότερη δόση από αυτές που έχουν οριστεί στις κλινικές δοκιμές. Το φάρμακο δρα μπαίνοντας μέσα στον ιό και όταν αυτός προσπαθεί να κρυφτεί από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το αντίσωμα «φωτίζει» από μέσα του και τον προδίδει. Ετσι, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού τον εντοπίζουν και τον αντιμετωπίζουν, πριν ξεκινήσει να πολλαπλασιάζεται μέσα στον οργανισμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι γιατροί του Τραμπ επέλεξαν αυτό το φάρμακο.

Το φάρμακο φέρεται να είναι αποτελεσματικό σε άτομα που λόγω ηλικίας δεν έχουν ποιοτικά και επαρκή αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εισβολέα με τα δικά του μόνο όπλα.

Εκτός από το κοκτέιλ, ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει και ρεμντεσιβίρη, φάρμακο το οποίο δρα ως αντιικό, δηλαδή σκοτώνει τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος δέχεται διπλή βοήθεια για τη μείωση του ιικού φορτίου στον οργανισμό του.

Μάλιστα, τη μέθοδο ανάπτυξης των πρωτοπόρων φαρμάκων του είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Γιανκόπουλος στον Κυριάκο Μητσοτάκη (εδώ), στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για την Covid-19, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 έλληνες γιατροί και επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο.

Ποιος είναι ο Γιώργος Γιανκόπουλος

Ο Γιώργος  Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής της Regeneron Laboratories και ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης  στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

O Γιώργος Γιανκόπουλος στην πανεπιστημιούπολη του Γουέστσεστερ στη Νέα Υόρκη πριν από μερικές ημέρες REUTERS/Brendan McDermid

Γεννήθηκε το 1959 και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Ο παππούς του, ο Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να «δραπετεύσει» στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα, και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες.

Από τότε που ήταν μικρό παιδί, ήθελε να μελετήσει πώς οι διάφοροι οργανισμοί αναγεννούν ορισμένα μέρη τους, καθώς ενθουσιαζόταν με τις σαύρες που μπορούσαν να δημιουργήσουν εκ νέου την ουρά τους.  «Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη επιστήμη μέσα», είχε πει ο ίδιος.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Γιανκόπουλος έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Λέναρτν Σ. Σλάιφερ, ο οποίος ενδιαφερόταν να προσλάβει ταλαντούχους νέους για μια νέα εταιρεία βιοϊατρικής.

Αυτή η start-up θα είχε στόχο να ανακαλύψει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, και νόσους όπως την Αλτσχάιμερ και την Πάρκινσον.

Ο Γιανκόπουλος ενθουσιάστηκε. Εχοντας υπόψη και τις πιθανές απολαβές που θα είχε, αποφάσισε να πάρει τη δουλειά. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή ως Regeneron.

Ολα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στην εταιρεία και έκανε έρευνες που αφορούσαν το νευρικό σύστημα. Η ομάδα του δημιούργησε το πρώτο ποντίκι που εκείνος αποκαλεί «το πιο πολύτιμο ποντίκι που δημιουργήθηκε ποτέ». Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το τρωκτικό έχει ανοσοποιητικό σύστημα όμοιο με το ανθρώπινο, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να προβλέπουν ακριβώς πώς θα αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάφορα ερεθίσματα.

Τη 1990 συγκαταλεγόταν στους πιο διάσημους επιστήμονες, με το όνομά του να βρίσκεται στην 11η θέση της λίστας των ειδικών, το όνομα των οποίων παρατίθεται περισσότερο (σε επιστημονικές δημοσιεύσεις) παγκοσμίως. Ηταν παράλληλα ο μόνος επιστήμονας στον τομέα της βιοτεχνολογίας στη λίστα αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...