231
|

Στην Ελλάδα αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 10:09

Στην Ελλάδα αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 10:09

Σε συνέχεια της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) στις 15 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη 31/12/2020 ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη φτάσει σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μέσω του Διαδριατικού Αγωγού και του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, καθώς επίσης στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με την SNAM Rete Gas (SRG) στο Melendugno.

Για  ιστορική μέρα για τον αγωγό, καθώς επίσης και για τις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του TAP, Λούκα Σιεπάτι (Luca Schieppati).

Ο ΤΑΡ, τόνισε, «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου, συμβάλλοντας σημαντικά στο στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Προσφέρουμε μία αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο».

Από την πλευρά της, η Μαρίζα Σάβοβα (Marija Savova), επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, ανέφερε: «Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου συνιστούν πραγματικό ορόσημο για την αγορά αερίου της Ευρώπης. Κι ενώ προσβλέπουμε στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών προς τους χρήστες του συστήματός μας (shippers) κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε επίσης να ξεκινήσουμε και τη δεύτερη φάση του market test μας το καλοκαίρι. Μία δεύτερη, και δεσμευτική φάση, που θα επιστρέψει τη μελλοντική επέκταση του ΤΑΡ με τη δυνατότητα έως και διπλασιασμού της δυναμικότητας του αγωγού σε 20 bcm/a (δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News