447
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών οι άστεγοι από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας | REUTERS/Umit Bektas

Στην Αντιόχεια η αποστολή της ΕΜΑΚ: «Χάος, πολύ δύσκολες οι συνθήκες, δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 11:37
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών οι άστεγοι από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας
|REUTERS/Umit Bektas

Στην Αντιόχεια η αποστολή της ΕΜΑΚ: «Χάος, πολύ δύσκολες οι συνθήκες, δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 11:37

Από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Αγκυρας για βοήθεια προς τις κατεστραμμένες από τον σεισμό-τέρας των 7,8 Ρίχτερ τουρκικές πόλεις ήταν η Ελλάδα, με την αποστολή κλιμακίου της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

Την ομάδα συνοδεύει αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στο Μega, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να επιχειρήσει η ελληνική αποστολή.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού. Με τόσες ανθρώπινες απώλειες και τόσο εκτεταμένες καταστροφές, είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός. Συνήθως αυτό γίνεται μετά από δύο με τρεις ημέρες», περιέγραψε ο κ. Λέκκας σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Αντιόχεια.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ρίχνονται από το πρωί στη μάχη της ανεύρεσης και απεγκλωβισμού επιζώντων στα ερείπια.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, που είναι πολύ κομβικό σημείο» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής είπε ότι ο ίδιος είδε τουλάχιστον εκατό κτίρια σε έναν δρόμο να έχουν καταρρεύσει.

«Υπάρχουν χιλιάδες καταρρεύσεις στην περιοχή. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι φοβερές οι συνθήκες, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν», ανέφερε στην περιγραφή του.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήγμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα, ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς τον Βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς τον Βορρά τρία μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα δύο με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», εξήγησε στις δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

«Χίλιες φορές ισχυρότερος από το ’99 στην Αθήνα»

«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9 Ρίχτερ και μας άφησε 100.000 αστέγους. Ο σεισμός (στην Τουρκία) ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης.

Οπως επανέλαβε ο κ. Τσελέντης, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και έναν χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο ρήγμα».

«Εχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτιρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000 και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ ο αριθμός των  θυμάτων», ήταν η εκτίμησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...